Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13, 2023

Ο Ντίνος στην αγκαλιά των παιδιών του ΑΠΘ

 Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει ένα υπόγειο διαφορετικό από τα άλλα! Κάπου εκεί στο βάθος, περνάς το άγαλμα του Ζογγολόπουλου και τη Θεολογική και στρέφεις το κεφάλι στ' αριστερά!



Το χαμηλό κτίριο της Βιβλιοθήκης κρύβει την είσοδο από ένα υπόγειο τμήμα της που κτίστηκε μέσα στα παρτέρια!


Τέρμα οι ξάπλες με τους φραπέδες στα διαλείμματα από το διάβασμα, το πράσινο όλο και λιγοστεύει καθώς μεγαλώνουν οι ανάγκες σε νέα κτίρια!


Λες να είναι στα υπόγεια η θέα;




Η υπόθεση με τη δωρεά του αρχείου του Ντίνου Χριστιανόπουλου στο ΑΠΘ και η στενή συνεργασία του επιστημονικού προσωπικού με τον Γιάννη Μέγα ο οποίος έχει τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού που άφησε παρακαταθήκη ο Ντίνος είναι γνωστή και εύκολα προσβάσιμη με αναζήτηση στο διαδίκτυο.





Αυτό που δεν είναι πολύ γνωστό είναι πως το έργο του Ντίνου δεν αντιμετωπίζεται ως μουσειακό υλικό! Βιβλία του, βιβλία των Εκδόσεων Διαγωνίου, τεύχη του περιοδικού Διαγώνιος που βρέθηκαν σε πολλά αντίτυπα διανέμονται δωρεάν σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες και στο διδακτικό προσωπικό. 



Μια εκπληκτική ευκαιρία για να έρθουν σε επαφή με την ποίηση και το τυπογραφικό μεράκι του Ντίνου νέα παιδιά με μάτια λέιζερ και μαλλιά τυρκουάζ και στα χέρα τατουάζ!





Και να χαϊδέψουν σώματα βιβλίων δουλεμένα στο τυπογραφείο του Νίκου Νικολαΐδη τα περισσότερα, με εξώφυλλα του Κάρολου Τσίζεκ και επιμέλεια Ντίνου Χριστιανόπουλου, ονόματα που δεν τα γνωρίζουν ακριβώς, αλλά η αφή ξέρει και αφήνει τη θέρμη του ταλέντου των ανθρώπων του παρελθόντος να περάσει στη σάρκα των νέων παιδιών!





Χαμόγελα μόνο ταιριάζουν στην κίνηση αυτή του ΑΠΘ! 
Κα(β)λή ανάγνωση παιδιά, που θα 'λεγε κι ο Ντίνος!























Δεν υπάρχουν σχόλια: