Παρασκευή, Μαΐου 06, 2022

2ο πρωινό δωρεάν βιβλίου

 




Τα Δωρεάν Πρωινά Βιβλίου είναι μία ιδέα που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2021. Τότε φορέας υλοποίησης ήταν η συλλογικότητα Κουζίνα Αλληλεγγύης, Δυτικά και χώρος δράσης η πλατεία Ελευθερίας-Αλέξανδρος Υψηλάντης στην Άνω Ηλιούπολη. Διανεμήθηκαν περισσότερα από 500 βιβλία τα οποία προσέφεραν πολλοί και πολλές που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα˙ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ενίσχυση της δράσης με βιβλία από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δημοτικής  Ενότητας Ευόσμου.

Τώρα παίρνει τη σκυτάλη η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα που δραστηριοποιείται εδώ και είκοσι χρόνια στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης, ο Επίκυκλος/Σκηνή δυτικά. Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στη μαθητική κοινότητα που δοκιμάστηκε σκληρά την εποχή αυτή του covid-19. Βασικοί συνεργάτες θα είναι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές-μαθήτριες  του 2ου ΓΕΛ Σταυρούπολης.

Μαθητές και μαθήτριες, αλλά και γονείς και κηδεμόνες, θα διαλέγουν λογοτεχνικά βιβλία και θα τα παίρνουν για να τα διαβάσουν στις καλοκαιρινές τους διακοπές και όχι μόνο! Μετά από τόσους μήνες δοκιμασία, κατά την οποία στερήθηκαν τη διδασκαλία στην αίθουσα και το διάλειμμα στην αυλή και τη χαρά της αγκαλιάς με τον συμμαθητή ή τη συμμαθήτρια, μια μικρή ανταμοιβή, ένα δώρο από το περίσσευμά μας σε λογοτεχνικά βιβλία. Ο Επίκυκλος/Σκηνή δυτικά θα συγκεντρώνει τα βιβλία που θέλει κάποιος ή κάποια να τα προσφέρει, είτε επειδή τα έχει διπλά στη βιβλιοθήκη του, είτε επειδή τα διάβασε και θέλει να μοιραστεί τη χαρά της ανάγνωσης. Χαρίζουμε βιβλία στη μαθητική κοινότητα! Τι πιο χρήσιμο και όμορφο για το καλοκαίρι που έρχεται;

 Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, στην περιοχή Ομόνοια της Σταυρούπολης, έξω από το 2ο ΓΕΛ και 2ο Γ/ιο Σταυρούπολης, στο σημείο που ενώνονται δύο χείμαρροι και φιλοξένησε οικισμό που ήκμασε προς το τέλος της Μέσης Νεολιθικής περιόδου (5450-5350 π.Χ.)!

 Βιβλία μπορούν να έρχονται και τη μέρα της εκδήλωσης. Για μία ώρα κόσμος θα φέρνει και θα τα βάζει στους πάγκους και στις επόμενες ώρες κόσμος θα παίρνει!

Η δράση δεν είναι ανταγωνιστική των βιβλιοπωλείων και των δημοτικών βιβλιοθηκών˙ ενθαρρύνουμε την αγορά βιβλίων από τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία των οποίων ο ρόλος είναι αναντικατάστατος στη διάδοση του βιβλίου˙ ενθαρρύνουμε την επαφή των πολιτών με τις δημοτικές βιβλιοθήκες που, επίσης, είναι βασικός πυλώνας στήριξης του βιβλίου˙ δεν κλείνουμε όμως τα μάτια μπροστά στην αδήριτη ανάγκη για την αντιμετώπιση της  (και οικονομικής) κρίσης και της μοναξιάς.

Τα μέλη του Επίκυκλου/Σκηνής δυτικά ζητούν από όσους και όσες μπορούν να συνδράμουν με λογοτεχνικά βιβλία που τα έχουν σε διπλά ή πολλαπλά αντίτυπα .

Φωτογραφίες από το 1ο πρωινό δωρεάν βιβλίου:










Δεν υπάρχουν σχόλια: