Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 06, 2010

Εξαγγελίες για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης

Από το master plan για τη Θεσσαλονίκη από την εφημερίδα Αγγελιοφόρος:

Πάρκινγκ

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία χώρων στάθμευσης προτεραιότητα έχουν οχτώ: Ανθέων (υπόγειο), περιοχή στρατοπέδου Καρατάσιου - νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», στρατόπεδο Παύλου Μελά, περιοχή Λαχανόκηπων μεταξύ Γιαννιτσών και 26ης Οκτωβρίου, Πλατεία Χημείου (ΑΠΘ), περιοχή οδού Μ. Ψελλού, Ν. Ελβετία (κοντά στο σταθμό μετρό), Θέατρο Γης, σε συνδυασμό με επέκταση γραμμών ΟΑΣΘ ή ειδικά λεωφορεία και περιοχή Μίκρας (Δ. Καλαμαριάς).

Δύο στα οκτώ.
Και ο υφυπουργός του υπουργείου που τα εξήγγειλε συμμετείχε σε εκδηλώσεις για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά χωρίς ΚΑΜΙΑ νέα κατασκευή και ακόμη παλαιότερα είχε καταθέσει και ερώτηση σαν βουλευτής γιατί καθυστερούσε η απόδοση του Παύλου Μελά στο δήμο Σταυρούπολης για να το κάνει ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ.
Χθες τελείωσαν οι εκδηλώσεις ομάδων πολιτών στο στρατόπεδο Καρατάσιου, με λίγο σχετικά κόσμο. Σε ελάχιστα λεπτά ξεκινάει μια ημερίδα στη Σταυρούπολη για την τύχη των στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσιου. Ενώ επίκειται και ανασχηματισμός με τον εν λόγω υφυπουργό να μην είναι σίγουρος για τη θέση του στην κυβέρνηση.
Όλα αυτά, είναι άραγε κινητικότητα και εξέλιξη στο θέμα των στρατοπέδων ή στασιμότητα και πλήξη καθώς η τύχη των στρατοπέδων είναι δρομολογημένη αν και όχι ξεκάθαρα ομολογημένη;

Update, 21:06

Εξήντα πέντε λεπτά χρειάστηκαν οι εκπρόσωποι των κινήσεων πολιτών για να μειώσουν στο μισό το ακροατήριο και να αναλωθούν σε αυτονόητες επισημάνσεις για την αναγκαιότητα του πρασίνου στις πόλεις.

ΑπογοήτευσηΧΑπογοήτευση.

Ακόμα και οι κινήσεις πολιτών είναι πολιτικά μορφώματα. Οι πρωτοπορίες δεν εξαγγέλονται. Διατυπώνουν πολιτικές προτάσεις, ασκούν το είδος της πολιτικής που επιλέγουν και πείθουν. Αλλιώς δεν είναι πρωτοπορίες. Δεν αναλώνονται σε ναρκισσιστικές περιαυτολογίες: οι καλοί ενεργοί πολίτες των δικτύων που διοργανώνουν ημερίδες και οι κακοί απλοί πολίτες που βλέπουν τηλεόραση και δεν πηγαίνουν στις ημερίδες των ενεργών.
Και μιας και ο λόγος για τα στρατόπεδα. Κανένας απολύτως άνθρωπος δεν χρειάζεται να πειστεί για το ότι η δυτική Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη χώρων πρασίνου. Οι πρωτοπορίες πρέπει να ασκούν πολιτικές επίτευξης του στόχου τους και όχι καταγραφή της πολιτικής τους παρουσίας. Η δυτική Θεσσαλονίκη εκτός από έλλειμα πρασίνου έχει και έλλειμα πολιτικής αξιοπιστίας. Από τη δεκαετία του 1980 υπάρχουν οι λάθος χειρισμοί για τα στρατόπεδα και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Αδιαλείπτως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: