Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2008

Χτύπα ξύλο: Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος είναι ολοζώντανος


ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΕΚΔΟΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ
Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Ανδρέας Εμπειρίκος, Κώστας Βάρναλης, Νίκος Εγγονόπουλος, Νικηφόρος Βρεττάκος, Μίλτος Σαχτούρης, Τάκης Σινόπουλος, Μανόλης Αναγνωστάκης


Αυτά αναφέρει η καταχώρηση της εφημερίδας «ο κόσμος του επενδυτή» από τότε που προσφέρει τα cd με τις φωνές των συγκεκριμένων ποιητών. Ανοίγω για μεγαλύτερη σιγουριά το, φρέσκο, «Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» των εκδόσεων Πατάκη και ακολουθώ τη σειρά των ποιητών όπως την καταγράφει η εφημερίδα:

Σεφέρης, Γιώργος (Σμύρνη, 1900 - Αθήνα, 1971)
Ρίτσος, Γιάννης (Μονεμβασιά, 1909 - Αθήνα, 1990)
Χριστιανόπουλος, Ντίνος (Θεσσαλονίκη, 1931)
Εμπειρίκος, Ανδρέας (Βραΐλα Ρουμανίας, 1901 - Αθήνα, 1975)
Βάρναλης, Κώστας (Πύργος Ανατ. Ρωμυλίας, 1884 - Αθήνα, 1974)
Εγγονόπουλος, Νίκος (Αθήνα, 1907 - 1985)
Βρεττάκος, Νικηφόρος (Κροκεές Λακωνίας, 1912 - Πλούμιτσα Λακωνίας, 1991)
Σαχτούρης, Μίλτος (Αθήνα, 1919 - 2005)
Σινόπουλος, Τάκης (Αγουλινίτσα Ηλείας, 1917 - Πύργος Ηλείας, 1981)
Αναγνωστάκης, Μανόλης
(Θεσσαλονίκη, 1925 - Αθήνα, 2005)


Δεν πρόκειται για λάθος. Το ξέρουν στον ΚτΕ ότι ο Ντίνος Χριστιανόπουλος ζει, δημοσιεύουν μάλιστα και μια όμορφη συνέντευξή του στο ένθετο περιοδικό το οποίο (για δες σύμπτωση) έχει το εξής εξώφυλλο:


Η εξήγηση, ίσως έχει να κάνει με δικαιώματα κληρονόμων ή απαιτήσεις εν ζωή ποιητών και ποιητριών. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, είναι γνωστό, δεν τρελαίνεται για να απαιτήσει δικαιώματα. Ο ίδιος πάντως έχει μια διαφορετική εξήγηση και τολμώ να τη μεταφέρω εδώ όπως περίπου τη θυμάμαι:
«Την πάτησαν με τον Αναγνωστάκη που δεν τον πρόλαβαν ζωντανό για να κάνουν μερικά πράγματα και πέσανε πάνω μου, μη με χάσουν και μένα. Και να, Μέγαρο Μουσικής και να, κρατική τηλεόραση (ΕΤ1) και να, cd. Στο Μέγαρο μάλιστα, μου το είπαν κατάμουτρα».

Δεν θα το έγραφα αυτό, ήδη ο ΚτΕ δίνει το 6ο cd και πολύ περισσότερο δε νιώθω άνετα που δημοσιοποιώ μια προσωπική συζήτηση. Κάτι όμως δε μου κάθεται καλά, κάθε φορά που βλέπω τη σελίδα με τα cd και τα ονόματα. Γράφοντας λοιπόν αυτό το post, επικοινώνησα με το ΝΧ και ζήτησα την άδειά του για να μεταφέρω εδώ την κουβέντα του και μου την έδωσε.

1 σχόλιο:

Κλινοσοφιστής, Ἰάνης Λὸ Σκόκκο. είπε...

Αυτό το "Όσο μέ θάβουν τόσο φυτρώνω" μέ μάγεψε. Άλλωστε ήρθε η στιγμή που τον "ψάχνω". Μέ ενδιαφέρει να διαβάσω τα ποιήματά του και ήδη τον έχω φιλοξενήσει στις "Τύψεις" μου, στο Φόρουμ, με όλη μου την καλή προδιάθεση. Περιμένω να το ευχαριστηθή. Με αγάπη στην λογοτεχνία.
Ιάνης Λο Σκόκκο
ή
Κλινοσοσφιστής.