Τρίτη, Νοεμβρίου 27, 2007

Are you talking to me, Δείμε?


[...]Καλά κρίνουμε εκ του ασφαλούς, αλλά όταν έρθει η ώρα κρινόμαστε στην πράξη. Κορώνες κριτικής δέχομαι μόνο από όσους έπραξαν. Όχι από εκείνους που πυροβόλησαν τον αέρα (για σένα είναι τούτο Σπύρο). Γιατί κάποιοι μέσα στη θεωρητικολογία τους μιλούν για σφιχτή διαδικασία. Μάλλον δεν ήταν στην αίθουσα -όταν ο κόσμος που βιώνει το πρόβλημα- ζητούσε λύσεις κι όχι επιστημονικές ημερίδες, όπως ήθελαν κάποιοι να μιλάνε για ώρες. Το αποτέλεσμα; Χρονοδιάγραμμα δράσης και απαιτήσεις ρεαλιστικές και όχι κενές ουτοπίες.

Η ηλίθια και ανέφικτη πρόταση -αν μπορώ να χαρακτηρίσω έτσι μία λογική που ζητά να φύγουν από εδώ και να πάνε αλλού- για Δήμους που θα πάρουν τον ΟΚΑΝΑ, έγινε πράξη στην οποία συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 άτομα (στο σύνολο των 3,5 περίπου ωρών που κράτησε η εκδήλωση). Ήταν τόσοι στις διοργανωθείσες συγκεντρώσεις του παρελθόντος; Χωρίς ρατσισμό, αλλά με απαίτησε για αστυνόμευση και έναρξη δράσης ο κόσμος ήθελε και θέλει λύσεις. Λύσεις που οι λαλίστατοι σημερινοί τιμητές ή αρνούνται ή δε θέλησαν (το δεν μπόρεσαν δεν το δέχομαι) α δώσουν. Με προστασία και λύσεις για αρρώστους, αλλά και για την ασφάλεια των κατοίκων. Έπρεπε για κάποιους να κάνουμε ιδεολογική κουβέντα, έπρεπε να συζητήσουμε το ρόλο των ναρκωτικών στον καπιταλιστικό κόσμο. Έλα ντε που ο κόσμος ήθελε προτάσεις και όχι κουβέντες του αέρα. Βγήκε συμπέρασμα, αγαπητέ πρώην αντιδήμαρχε, με ημερομηνίες[...]

Σ’ αυτόν τον καταιγισμό αυθαίρετων συμπερασμάτων, αγαπητέ Δείμε, μένω άφωνος. 280 άτομα,μαζί με τον εξώστη χωράει το θέατρο. Πόσοι έμειναν όταν ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες δράσης; Ξέρεις πόσα τελεσίγραφα έχουν λήξει μέχρι τώρα; Ημερίδα και μάλιστα με κάκιστα σχεδιασμένη εκπροσώπηση εισηγητών εσείς στήσατε. Όλοι οι άλλοι διεκδικούσαν λόγο και εισέπραταν απαξίωση.

Ξαναδιάβασε προσεκτικά το προηγούμενο post μου, δες νηφάλια τι ακριβώς λέω και μην δημιουργείς εντυπώσεις.

Όταν, με τον χειμαρώδη λόγο σου, μου δείξεις ότι δεν αλλοιώνεις τα λόγια και τα έργα μου, αλλά, αφού τα καταλαβαίνεις, τα απορρίπτεις, τότε μπορούμε να συζητήσουμε για το τι έκανε ο καθένας μας και πώς υποστηρίζει τις απόψεις του.


7 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Υες, τολμώ και κρίνω αφήνοντας την ιδεολογικοποίηση να ησυχάσει μπροστά στην πράξη. Βέβαια κρίνω εκ των υστέρων και όχι εκ των προτέρων. Κρίνω όμως την πολιτική πρόταση και πράξη, όχι την αισθητική παρέμβαση -αφίσσες έχω κι εγώ. Κρίνω σε σύνολο διετίας και τετραετίας. Δεν ξεχνώ ποτέ, αλλά αποτέλεσμα δεν είδα και μόνο προτάσεις για αλλαγή πόρτας άκουσα και θέσεις για Δήμους.

Ευτυχώς πάντως που έβαλες και την παρένθεση πάντως για να φανεί τι σημαίνει το "500 άτομα" σε σύνολο ωρών σε μία αίθουσα 273 ατόμων. Μη μένουμε σε εντυπώσεις (κάποιος γνωστός το είπε...)

a propos, η νηφαλιότητα είναι μία επίκτητη ιδιότητα που απέκτησα στο διαδίκτυο. Δεν έχω αφήσει ποτέ να δοθεί τέτοια εντύπωση ούτε καν σε συνελεύσεις φωνάζοντας. Δείχνω μόνο τη δουλειά μου, το λόγο μου και τη σκέψη μου. Η ψυχραιμία μου διαφάινεται από αυτά (λυπάμαι που με υποχρεώνεις να ευλογήσω τα γένια μου. Δεν το θέλω, αλλά δημιουργείς λάθος εντυπώσεις με τέτοιες ταχύτατης έμπνευσης κρίσεις).

Ανώνυμος είπε...

ΜΗ ΚΡΙΝΕΤΕ ΙΝΑ ΜΗ ΚΡΙΘ[αρακι-υτες-ειτε-ησαυρος].Ποια ειναι η σωστη απαντηση και σε ποσο χρονο θα δοθει;Οσοι διαχειριζονται την εξουσια εχουν δικαιωμα να κρινουν τους προηγουμενους πριν παρουσιασουν οι ιδιοι καποιο αποτελεσμα;Επι προσωπικου:οι πολιτες ποτε θα μαθουν τα αποτελεσματα της εδηλωσης και τινι τροπω;[Δείχνω μόνο τη δουλειά μου]

tsalimi είπε...

[...]Μέχρι τις 25 Δεκέμβρη πεζές περιπολίες της αστυνομίας σε όλη την ευαίσθητη εκείνη περιοχή. Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου να βρεθεί χώρος στο εσωτερικό του νοσοκομείου κατάλληλα διαμορφωμένος ώστε να μπορούν να βρουν λίγη ζέστη και ησυχία μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των περαστικών οι επωφελούμενοι του προγράμματος. Ως τις 25 Απριλίου να αρχίσει η διασπορά σε όλα τα νοσοκομεία (η μόνη θέση που έχει επιστημονική και οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιηθεί)[...] λέει ο Δείμος και τέρμα η έκθεση των επωφελούμενων του προγράμματος στα αδιάκριτα μάτια των περαστικών. Από τους αδιάκριτους περαστικούς λοιπόν...

Ανώνυμος είπε...

Tο θέμα της διάχυσης των ναρκωτικών ξεκίνησε από την εποχή της προεδρίας του Λύντον Τζόνσον, με σκοπό την περιθωριοποίηση της νεολαίας, ποινικοποιόντας την ύπαρξή τους σε έναν κόσμο που αμφισβητούσαν τότε έμπρακτα. Οι γενιά του 1960, πολιτικοποιημένη, διαλύθηκε μέσα στην χρήση των ουσιών. (..»είδα τα καλλίτερα μυαλά της γενιάς μου να χάνονται…» έγραφε ο Γκαίνσπουργκ). Η διαπλοκή CIA και καρτέλ ηρωίνης σε συνδυασμό με το λαθρεμπόριο όπλων έδωσε καρπούς στην βίαιη επιβολή του αμερικανικού status διεθνώς. (σημ.σ. Η ταινία του Dino Risi “sasso in boca” του ’70, περιγράφει με σαφήνεια την διαπλοκή εξουσίας με την διακίνηση των ναρκωτικών. Εκτός της Ουάσιγκτων, περιλαμβάνει και το Βατικανό.)
Σήμερα ζούμε τα επακόλουθα αυτής της 40ετούς πολιτικής. Τα πλέον ευαίσθητα, άρα και ευάλωτα άτομα, μπήκαν σε ένα λούκι παράστασης gran guignol , όπου τα νήματα τα κινούν ξένα κέντρα εξουσίας. Γέμισαν οι φυλακές νέους που το μόνο τους αμάρτημα ήταν μία δόση να ηρεμίσουν. Δηλαδή άρρωστοι, ασθενής σωματικά, ψυχικά, πνευματικά. Τους βάφτισαν επίτηδες εγκληματίες. Έτσι κάναν σκούπα ένα, μικρό έστω, ποσοστό ενοχλητικών. Η νεολαία ενοχλεί γιατί δεν εξαρτάται, άμεσα από το σύστημα. Άρα είναι ένα πολιτικό ενεργούμενο ανεξέλεγκτο και επικίνδυνο για τους κρατούντες. Εδώ η πολιτική υποκρισία περισσεύει, με «ανθρωπιστικές» θεσμοθετήσεις «σωτηρίας» με χορήγηση, για λίγους, μεθαδόνης, αν δεν προλάβουν να προφυλακίσουν τον χρήστη και σαν ένοχο διακίνησης. Η νομιμοποίηση της χρήσης με συνταγολόγιο ιατρού, θα έκανε να καταρεύσει εντός 24ώρου το διεθνές λαθρεμπόριο με τα υπέρμετρα κέρδη. Τότε και η ύπαρξη του ΟΚΑΝΑ μαζί με την γραφειοκρατία που τρέφει, θα αχρηστευόταν λόγω της προσωπικής σχέσης μεταξύ θεράποντα ιατρού και του ασθενούς.
Η ηρωίνη στα φαρμακεία, όχι στους δρόμους.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τι να πω, ρε φίλε. Μείνε με τις εντυπώσεις. Κράτα τις και διατυμπάνισέ τις, όταν ούτε η έλλειψη ούτε η αποδοχή κριτικής δε σε αφήνει να κάνεις διάλογο και μόνο ειρωνία θες να διατηρείς. Από εμένα ελεύθερα. Αν από ολόκληρο το κείμενο απλά κρατάς ό,τι βολεύει εσένα, ΟΚ. Αλλά δες λίγο και τι ζητάνε τα μέλη του προγράμματος για τα αδιάκριτα μάτια των περαστικών. Κοίτα και έλλα σε επαφή μαζί τους για να βρεις μία λύση που να τους βολεύει. Αν θες βέβαια, αν βέβαια εσύ κρίνεις αναγκάιο να μιλάμε με τοξικομανείς.

Χάρη του δημοσίου διαλόγου, απλά ας πω στον επισκέπτη σου, ότι διαφωνώ με την αποποινικοποίηση των ουσιών. Μάλιστα εγώ ζητώ την ποινικοποίηση κι άλλων ουσιών σήμερα νομίμων. Η λύση θα είναι μόνο στην πρόληψη και τη δημιουργία δομών που θα καθιστούσε τον όποιο ΟΚΑΝΑ πραγματικά λειτουργικό και απλωμένο σε κάθε χώρο που τον έχει ανάγκη. Λύσεις υπάρχουν, η Πολιτεία είναι πρόθυμη να τις βρει;

tsalimi είπε...

Θύμωσες Δείμε; Κακώς. Βλέπεις πού οδηγεί μια αντιπαράθεση, όταν δεν είναι επί της ουσίας αλλά μόνο για εντυπώσεις;
Δείμε, φαίνεται πως διαφωνούμε για τα πεπραγμένα κάποιων διοικήσεων του Δήμου Σταυρούπολης και για την αποτελεσματικότητά τους.
Συμφωνούμε όμως:
α) Δεν βάλαμε ποτέ, ούτε εσύ, ούτε εγώ, ούτε οι διοικήσεις τις οποίες στηρίξαμε, στο στόχαστρο το πρόγραμμα αυτό καθαυτό αλλά τον κακό σχεδιασμό του.
β) Ο κακός σχεδιασμός του και η κάκιστη εφαρμογή του επέτρεψαν στις παρενέργειές του να γιγαντωθούν.
γ) Δεν είναι, δυστυχώς, στο χέρι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να το λύσει από μόνη της, ούτε φυσικά να το διαχειριστεί αυτοτελώς και αυτοδυνάμως, μόνη της.
δ) Η Τοπική Αυτοδιοίκηση προτείνει, βασικά, μία και μοναδική, αυτή τη στιγμή λύση, τη διασπορά του προγράμματος. Δεν έχει τόση σημασία το πού ακριβώς. Δεν έχουν όλοι οι Δήμοι νοσοκομεία. Να μην υπάρχει γιγάντια πιάτσα διακίνησης πάνω σε δρόμο με τα χαρακτηριστικά της οδού Λαγκαδά.
ε) Κανείς θεσμικός παράγοντας στο Δήμο Σταυρούπολης, ποτέ, δεν εξετράπη σε ρατσιστικούς αφορισμούς. Όλοι μιλούσανε και μιλάνε για την πολιτεία που αντιμετώπισε με περιφρόνηση την αγωνία των κατοίκων για την μετατροπή της πόλης τους σε γκέτο.

Συμφωνείς;

Υ.Γ. Στα λάθη σχεδιασμού και εφαρμογής, σαφώς και εμπλέκεται ο Δήμος μας, οι νέες διοικήσεις όμως γι’ αυτό ακριβώς εκλέγονται. Να αποκαταστήσουν λάθη του παρελθόντος και να μην τα ξανακάνουν οι ίδιες. Είναι όμως πάντα οι νέες διοικήσεις νέες; Όχι ακριβώς, καταλαβαίνεις τι εννοώ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε θύμωσα. Μάλλον είναι δύσκολο να θυμώσω για πολλούς και διάφορους λόγους. Αντιδρώ μόνο σε όσους θέλουν να σκορπούν εντυπώσεις. Κρίνω και σκέφτομαι κι επίσταμαι.

Πέραν τούτων, σαφώς και συμφωνώ. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Τα ζητήματα στα οποία συμφωνούμε τα αφήνω στην άκρη επειδή ακριβώς για εμάς είναι αυτονόητα -εκτός αν θες να φανούν χάριν των επισκεπτών του ιστολογίου σου, οπότε δηλώνω και πάλι τη συμφωνία μου. Το ζήτημα είναι το μέλλον.

Διαφωνώ απλά με τις άχρωμες κρίσεις. Δε δημοσιεύω άρθρα-απαντήσεις σε άρθρα άλλων (μόνο 1 φορά το έκανα για το άρθρο 16). Δημοσιεύω μόνο τις δικές μου -καλές ή κακές- κρίσεις. Διαφωνώ με τις ανούσιες κριτικές που δεν προτείνουν και απλά διαφωνούν. Εξάλλου, η κριτική μου είναι συνολική. Η ατομική ευθύνη σε μία διοίκηση ενσωματώνεται στη συνολική.