Το στρατόπεδο του Παύλου Μελά, από ψηλά. Το όριό του προς τα δεξιά, η οδός Λαγκαδά. Στο βάθος τα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ.
Αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης. Φαίνονται τα υπάρχοντα κτίρια που ανήκουν σε τρεις κατηγορίες: διατηρητέα, ερείπια και άξια συντήρησης.
Η μελέτη αξιοποίησης, την οποία κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σταυρούπολης το Δεκέμβριο του 2006 η απερχόμενη διοίκηση και την οποία αποκηρρύσσει μετα βδελυγμίας η νέα διοίκηση. Στο αριστερό τμήμα τοποθετούνται οι πέτρες του σκανδάλου: κτίρια στρατιωτικών, κατάστημα ΙΚΑ. Από κάτω τους προς την οδό Λαγκαδά, το κτίριο της ΔΕΗ και η εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου.
Ένα από τα δύο μεγάλα διατηρητέα κτίρια του στρατοπέδου Παύλου Μελά.
Εγκαταστάσεις που χαρακτηρίζονται ερείπια και προτείνεται να κατεδαφιστούν.
Ακολουθούν κείμενα που αποδίδουν το πολιτικό τοπίο γύρω από την υπόθεση απόδοση στρατοπέδου Παύλου Μελά στο Δήμο Σταυρούπολης.
1) Η θέση του δημάρχου Σταυρούπολης, κ. Σάββα Σερασίδη όπως καταγράφεται σε έγγραφο που διανεμήθηκε στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου με ημερομηνία 05.04.2007:
Αξιοποίηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά
Αποτελεί πάγιο και χρόνιο πια αίτημα των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης η αξιοποίηση του στρατοπέδου του Παύλου Μελά. Ένα αίτημα που έχει εκφραστεί τόσο από τους Δημάρχους των Δυτικών Συνοικιών σε πολλαπλές συσκέψεις όσο και από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων νομού Θεσσαλονίκης. Ήδη από το 2003 η ΤΕΔΚ του νομού μας εκφράζει την αντίθεσή της στην οικοδόμηση νέων κτιρίων στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά και τονίζει ότι η εξολοκλήρου παραχώρηση των στρατοπέδων στους Δήμους είναι η μόνη διέξοδος «διαφυγής» από τον ασφυκτικό κλοιό του τσιμέντου και την ολοένα αυξανόμενη δόμηση με την ανάπτυξη του πρασίνου, των πάρκων και των χώρων αναψυχής.
Τα 383 στρέμματα γης είναι η μοναδική ελπίδα για τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής. Η περιοχή μας αποτελεί το πιο υποβαθμισμένο τμήμα της Θεσσαλονίκης. Η ζωή μας καθημερινά μολύνεται από το νέφος της βιομηχανικής ρύπανσης και από τα καυσαέρια των οχημάτων που διασχίζουν την πόλης μας στην πεπλατυσμένη πλέον οδό Λαγκαδά -που εξυπηρετεί 400.000 κατοίκους- και την περιφερειακή. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τις κεραίες και ο ανεγειρόμενος υποσταθμός της ΔΕΗ στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά ενισχύουν την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα.
Όλα τα προηγούμενα σε συνδυασμό με την άναρχη δόμηση και την απουσία έργων υποδομής δημιουργούν ένα εφιαλτικό τοπίο. Παράλληλα, η εσωτερική μετανάστευση και η σημαντική αύξηση του πληθυσμού με την ανάγκη για κατοικίες έχουν επιβαρύνει επιπλέον το Δήμο Σταυρούπολης. Εξάλλου, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ο πληθυσμός από το 1979 αυξήθηκε κατά 40%, ενώ οι ελεύθεροι χώροι μειώθηκαν κατά 40%.
Η περιοχή μας δε σηκώνει άλλη υποβάθμιση. Μοναδική ελπίδα ανάτασης είναι η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Δεν μπορούμε να δεχτούμε κι άλλη υποβάθμιση. Δεν έχουμε ανάγκη από μπετόν και νέα κτίσματα στο χώρο του στρατοπέδου.
Οι στρατιωτικές κατοικίες το κτίριο του ΙΚΑ, το Δημαρχιακό Μέγαρο και τα διάφορα άλλα μικρότερα και απαραίτητα κτίρια που προτείνονται στο σχέδιο αξιοποίησης του κ. Σουλάκη εκτός του ότι περιορίζουν σημαντικά την έκταση πρασίνου, επιβαρύνουν ένα «μητροπολιτικό πάρκο» με λειτουργίες που δεν είναι καθόλου συμβατές με ένα μητροπολιτικό πάρκο. Το προτεινόμενο κτίριο του ΙΚΑ γιατί να μη γίνει σε κάποιο πρώην καπνομάγαζο ή σε έναν άλλο κατάλληλο χώρο; Η δημιουργία ενός οικισμού μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, δίπλα σε μια συνοικία του Δήμου θα αυξήσει και θα οξύνει τα προβλήματα υποδομών προκαλώντας ασφυξία στην ευρύτερη περιοχή.
Η κοινή γνώμη όλης της Θεσσαλονίκης όπως φαίνεται από τον τοπικό τύπο και τις κινητοποιήσεις του Σταυρουπολίτικου λαού απαιτεί τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Απορρίπτει κάθε λογική μαζικής οικοδόμησης νέων κτιρίων. Το έγκλημα της πολεοδόμησης του θα υποβαθμίσει οριστικά την πόλη και θα της στερήσει την ποιότητα ζωής που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της περιοχής. Εξάλλου, από τη σύνταξη του Ρυθμιστικού Σχεδίου αποκαλύφθηκαν οι μεγάλες ελλείψεις σε πράσινο και κοινωφελείς λειτουργίες τόσο σε επίπεδο Δήμου όσο και σε υπερτοπικό.
Η παραχώρηση του στρατοπέδου του Παύλου Μελά είναι η μοναδική ελπίδα για να αξιοποιηθεί ο τελευταίος αυτός πνεύμονας ποιότητας ζωής σε ένα ήδη πυκνοκατοικημένο και κυκλοφοριακό βεβαρημένο αστικό περιβάλλον.
Διεκδικούμε την απόδοση του στο Δήμο Σταυρούπολης με τη δική του ευθύνη για τον τρόπο αξιοποίησής του. Η ΤΑ είναι ώριμη και ικανή να διαχειριστεί μεγάλα ζητήματα. Οι Δήμοι έχουν δώσει πολλές εξετάσεις και έχουν πετύχει στον τομέα των αστικών αναπλάσεων και μπορούν να διασφαλίσουν τη βέλτιστη αξιοποίηση του στρατοπέδου με στόχο την ποιότητα ζωής των πολιτών και την ικανοποίηση των αναγκών τους.
Παρόμοια θέση διατυπώνεται και στο blog της παράταξης που διοικεί τον Δήμο.
2) Η θέση του προηγούμενου δημάρχου κ. Διαμαντή Παπαδόπουλου, υπό την παρακολούθηση του οποίου ολοκληρώθηκε η μελέτη αξιοποίησης που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο:
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Η ανικανότητα, η εμπάθεια, η κομματική υστεροβουλία έχουν δικαίωμα να εμποδίσουν την ανάπτυξη του τόπου;
Το στρατόπεδο του Παύλου Μελά, με τη σημερινή του έκταση, μετά τη διάνοιξη της οδού Λαγκαδά, τριακοσίων εξήντα τρία περίπου στρεμμάτων (363.500 m2), ανήκει αποκλειστικά στα διοικητικά όρια του Δήμου Σταυρούπολης.
Α) Διοικητικά Όρια
Σχετικά με τα όρια των Δήμων που γειτνιάζουν με το στρατόπεδο Παύλου Μελά αυτά καθορίσθηκαν : α) Με τον Δήμο Πολίχνης με απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου το έτος 1957. Και β) Με τον Δήμο Νεάπολης με την από 12/05/1992 έκθεση καθορισμού ορίων της προβλεπόμενης με το άρθρο 14 παρ.1 του Π.Δ. 323/1989 Επιτροπής Καθορισμού Ορίων.
Από τα παραπάνω προκύπτει , ότι τον κύριο και αποφασιστικό ρόλο, στην αξιοποίηση του στρατοπέδου έχει ο Δήμος Σταυρούπολης. Αυτός (ο Δήμος) και μόνον αυτός έχει την ευθύνη και υποχρέωση να συνεργασθεί με την Πολιτεία (Υπουργεία Εθνικής Αμύνης, Υπουργείο ΠΕ. ΧΩ.Δ.Ε., Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσ/νίκης κ.λ.π.), ώστε σύμφωνα με τις διαδικασίες που απαιτούνται από τον Νόμο, να γίνει η παραχώρηση χώρου, στον Δήμο Σταυρούπολης. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε, ότι είναι το μοναδικό στρατόπεδο που ο χώρος του θα παραχωρηθεί κατά πλήρη κυριότητα. Τμήματα άλλων στρατοπέδων έχουν μέχρι σήμερα παραχωρηθεί μόνον κατά χρήση.
Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα σε διάφορα δημοσιεύματα αναφέρονται (σκοπίμως;) απόψεις και ειδήσεις που σκοπό έχουν την δημιουργία της εντύπωσης ότι για το στρατόπεδο συναποφασίζουν οι Δήμοι Σταυρούπολης, Νεάπολης και Πολίχνης, διότι ανήκει και στους τρεις Δήμους. Κάποιοι πολιτικοί και κομματικοί κύκλοι της Θεσ/νίκης επιθυμούν και καλλιεργούν τέτοια σενάρια για δικό τους πολιτικό όφελος. Σε αυτό συντέλεσαν και οι τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις του νέου Δημάρχου κ. Σ. Σερασίδη. Ήταν ατυχείς οι δηλώσεις ή υπάρχει στην σκέψη και στους σχεδιασμούς του, τέτοια προοπτική; Τον καλούμε να απαντήσει ευθέως στους Σταυρουπολίτες. Ας μας πει τέλος, αν ο Δήμος Σταυρούπολης είχε συναποφασίσει για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη με τον Δήμο Νεάπολης, ή αν θα συναποφασίσει μαζί με τον Δήμο Πολίχνης, για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Καρατάσου. Η Διοίκηση του Δημάρχου Δ. Παπαδόπουλου (2002 – 2006) δέχθηκε αιτήματα Δήμων, Υπηρεσιών και Κρατικών φορέων για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών τους σε κτήρια του στρατοπέδου. Απάντησε κατηγορηματικά όχι σε ότι ήταν έξω από την φιλοσοφία της δημιουργίας ενός μητροπολιτικού πάρκου με χαρακτήρα υπερτοπικό, για όλους τους κατοίκους των Δυτικών Συνοικιών και της Θεσ/νίκης γενικότερα.
Β)Διαδικασία απόδοσης του στρατοπέδου Π. Μελά στον Δήμο.
Η παραχώρηση του στρατοπέδου Π. Μελά στον Δήμο μας είναι μια πολιτική εξαγγελία και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης της Ν.Δ.
Η διαδικασία παραχώρησης καθώς και οι απαιτούμενοι όροι και δεσμεύσεις έχουν καθορισθεί με τον Ν2745/27-10-1999 (ΦΕΚ 224Α/99) που εισηγήθηκε στην βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αποδέχθηκαν τα κόμματα. Βάσει του νόμου, συνεστήθη ειδική υπηρεσία στο Υ.ΕΘ.Α. με την ονομασία “Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων” (Υ.Α.Μ.Σ) με καθορισμένες αρμοδιότητες που είναι :
α) η εκπόνηση ή ανάθεση σε συνεργασία με τους ΟΤΑ μελετών αξιοποίησης των στρατοπέδων που εκκενώνονται
β) την εξεύρεση πόρων για την μετεγκατάσταση και
γ) την χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης των στρατοπέδων (άρθρο 2 Του Νόμου).
Σε σχετικά άρθρα του Νόμου (άρθρο 3 παρ.2 και άρθρο 3 παρ.3) καθορίζεται η διαδικασία έγκρισης της πολεοδόμησης των χώρων καθώς και ορισμένες προϋποθέσεις , που είναι:
α) τουλάχιστον 50% των παραχωρημένων χώρων θα προβλέπεται για κάλυψη αναγκών σε χώρους πρασίνου και κοινοφελών εξυπηρετήσεων και
β) ποσοστό της πολεοδομημένης γης θα αποδοθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης (δεν αναφέρεται ποσοστό, άρα εκ των συμφραζόμενων προκύπτει έως 50%).
Η διαδικασία έγκρισης της πολεοδόμησης , περιλαμβάνει:
α) την εκπόνηση μελέτης από τον Δήμο
β) την έγκριση της μελέτης από την Υ.Α.Μ.Σ
γ) την έκφραση θετικής γνώμης από το Σ.Χ.Ο.Π. (Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος)
δ) την θετική απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Μετά από όλα αυτά εγκρίνεται το ρυμοτομικό διάταγμα και με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης παραχωρείται ο χώρος.
Από τα παραπάνω αβίαστα προκύπτει, ότι τον καθοριστικό ρόλο έχει το Υ.ΕΘ.Α και η Υ.Α.Μ.Σ. Με τα δεδομένα αυτά ο Δήμαρχος Δ. Παπαδόπουλος και η Διοίκηση του Δήμου
(2002 – 2006) με τεχνικό σύμβουλο αρχιτεκτονική μελετητική ομάδα καταξιωμένων μηχανικών ξεκίνησαν μια διαδικασία προτάσεων και αντιπροτάσεων με την Υ.Α.Μ.Σ, έχοντας σαν αρχή :
α) την παραχώρηση της μέγιστης δυνατής έκτασης στον Δήμο
β) την ελάχιστη δυνατή προσθήκη νέων όγκων
γ) την αξιοποίηση των διατηρητέων και άλλων υπαρχόντων κτηρίων του στρατοπέδου για την δημιουργία Μουσείων Εθνικής Αντίστασης, προσφυγικού Ελληνισμού και άλλων χώρων Πολιτισμού
δ) την δημιουργία μεγάλων εκτάσεων πρασίνου διατηρώντας τις υπάρχουσες και προσθέτοντας και άλλες (βοτανικός κήπος κ.τ.λ.).
Βασικός στόχος ήταν η αξιοποίηση του χώρου για το καλό της Σταυρούπολης, των Δυτικών συνοικιών και της Θεσσαλονίκης γενικότερα, στα πλαίσια δημιουργίας ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου.
Αποδέχθηκε μόνον την δημιουργία κτιρίου του ΙΚΑ (με την ονομασία ΙΚΑ Σταυρούπολης) για να στεγασθούν
α) Υπηρεσίες Περίθαλψης (κέντρο Προστασίας Μάνας και παιδιού, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα) και
β) Υπηρεσίες ασφάλισης, για να σταματήσει επιτέλους ο κάτοικος της Σταυρούπολης να μην γνωρίζει σε ποιο ΙΚΑ ανήκει (στο Ευόσμου, στο Νεάπολης , στο Πύλης Αξιού;)
Επίσης αποδέχθηκε την δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ αναγκαίου για την στάθμευση των αυτοκινήτων, όσων θα επισκέπτονται το πάρκο αλλά και των περιοίκων αλλά και των μελλοντικών επιβατών του μετρό, που θα διέρχεται μελλοντικά από την οδό Λαγκαδά.
Κατόρθωσε τέλος η διοίκησή μας να ελαχιστοποιήσει σε 9,3% το ποσοστό γης που θα κρατήσει ο σημερινός ιδιοκτήτης (Τ.Ε.Θ.Α), ΕΝΩ στο Δήμο Σταυρούπολης παραχωρείται το 90,7 % του χώρου –πρέπει να σημειώσουμε ότι στο ποσοστό 9,3% περιλαμβάνονται :
α) ο χώρος του ΙΚΑ (5 στρέμματα),
β) έκταση 30 στρεμμάτων που εμπεριέχει το υφιστάμενο αλσύλιο και το χώρο για τη δημιουργία κατοικιών από το Τ.Ε.Θ.Α.
Το σχέδιο αξιοποίησης, αφού έγινε αποδεκτό από την Υ.Α.Μ.Σ., παρουσιάσθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσ/νίκης) και έτυχε της πλήρους αποδοχής και της σύμφωνης γνώμης των, ως έχει, με τις προβλεπόμενες χρήσεις και κατανομή λειτουργιών καθώς και με την μορφολογική επίλυση και τις πολεοδομικές επί μέρους διευθετήσεις. Κατατέθηκε επίσης και αναλύθηκε λεπτομερώς στο Δημοτικό Συμβούλιο Σταυρούπολης το Δεκέμβριο του 2006. Τότε η αντιπολίτευση και σημερινή Διοίκηση με την επίδειξη εμπάθειας, μιζέριας, ανικανότητας και μικροκομματικής λογικής αποχώρησε αρνούμενη να ακούσει και να τοποθετηθεί, αποδεχούμενη ουσιαστικά ότι δεν έχει θέση και άποψη. Αλλά και σήμερα που είναι πλέον Διοίκηση δεν ξέρει τι θέλει και αυτό γιατί ΔΕΝ γνωρίζει τα προβλήματα του τόπου, ΔΕΝ θέλει να δουλέψει και να βρεί λύσεις, ΔΕΝ έχει όραμα διορατικότητα και σχεδιασμό.
Αντ’ αυτού τι κάνουν; Λοιδωρούν το έργο της Διοίκησής μας και την υπάρχουσα μελέτη αξιοποίησης και διαστρεβλώνουν με επίσημες δηλώσεις του Δημάρχου κ. Σ. Σερασίδη και άλλων επίσημων και ανώνυμων αρθρογράφων, τις προβλεπόμενες χρήσεις. Λέγουν ότι το ΙΚΑ θα έχει μόνο διοικητικές υπηρεσίες και αποκρύπτουν, ότι κύριως θα υπάρχουν υπηρεσίες περίθαλψης.
Μήπως δεν γνωρίζουν το έγγραφο του ΙΚΑ Γ23/1732/17-05-06 με αριθμό πρωτοκόλλου του Δήμου Σταυρούπολης 14910/25-05-06;
Ή το γνωρίζουν και το κρύβουν ή βαριούνται να το διαβάσουν.
Μεγιστοποιούν και αναθεματίζουν την αξιοποίηση του χώρου που θα κρατήσει το Τ.Ε.Θ.Α ξεχνώντας (;) ότι το δικαίωμα αυτό τους το έδωσε ο Νόμος του 1999.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ
«Ανεύθυνη η στάση της κυβέρνησης στο θέμα του Παύλου Μελά»
Για «ανευθυνότητα της κυβέρνησης» στο θέμα αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη κάνει λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης σε δηλώσεις του, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από το υπουργείο εθνικής άμυνας σε σχετική ερώτησή του στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής επεσήμανε πως «το γεγονός ότι ο υφυπουργός άμυνας κ. Λαμπρόπουλος ψάχνει αλλού τις ευθύνες, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα το προβλήματα. Δεν δείχνει εμπιστοσύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση, ούτε έχει αποφασίσει παρά τις αντίθετες διακηρύξεις, να παραχώρησει τα στρατόπεδα στις τοπικές κοινωνίες».
Η ερώτηση
Στην ερώτησή του προς το υπουργείο εθνικής άμυνας ο κ. Μαγκριώτης αναφέρεται στις αντιθέσεις της τοπικής κοινότητος και γενικά των κατοίκων των δυτικών συνοικιών στα σχέδια του υπουργείου εθνικής άμυνας σημειώνοντας ότι «οι κάτοικοι της περιοχής καθώς και η παρούσα δημοτική αρχή αντιδρούν στα σχέδια της περαιτέρω ανοικοδόμησης εντός του πρώην στρατοπέδου, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη έκταση θα πρέπει να αποτελέσει μητροπολιτικό πάρκο που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων των δυτικών περιοχών».
Τελειώνοντας ο βουλευτής ρωτάει τον υπουργό αν προτίθεται να κάνει κάτι σχετικό με το αίτημα των κατοίκων της περιοχής, διότι, όπως τονίζει «στη Θεσσαλονίκη και κυρίως στις δυτικές περιοχές» η ανάγκη για την δημιουργία ενός χώρου πρασίνου είναι επιτακτική καθώς «έχει υποπολλαπλάσια έκταση πρασίνου ανά κάτοικο από το κατώτατο διεθνώς παραδεκτό όριο».
Η απάντηση
Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Μαγκριώτη ο υφυπουργός εθνικής άμυνας σε σχετικό έγγραφο αναφέρει τα εξής:
Ο δήμος Σταυρούπολης έχει αναλάβει να εκπονήσει, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, τον ΟΡΣΘ και την Υ.Α.Μ.Σ., πολεοδομική μελέτη αξιοποίησης του στρατοπέδου (δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου) και αναμένεται η υποβολή της (Α' φάση) ώστε το Υ.ΕΘ.Α. να τοποθετηθεί επ' αυτής.
Η Υ.Α.Μ.Σ. πάντως έχει απαντήσει θετικά σε αίτημα του ΙΚΑ για την απόκτηση (με αγορά) τμήματος του στρατοπέδου έκτασης περίπου 5.000 τ.μ. με σκοπό την ανέγερση υποκαταστήματος.
Επίσης η Υ.Α.Μ.Σ. έχει κατ’ αρχήν συμφωνήσει στο αίτημα του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης (Σ.Α.Σ.Θ.) για την παραχώρηση έκτασης περίπου 15.000 τ.μ. στο στρατόπεδο «Π. Μελά», με σκοπό τη δημιουργία σταθμού μετεπιβίβασης, απαραίτητου λόγω της κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης.
Και για τα δύο αιτήματα έχει ενημερωθεί από την Υ.Α.Μ.Σ. ο Δήμος Σταυρούπολης».
Μετά από όλα αυτά και καθώς πλησιάζουν εκλογές και η υπόθεση του στρατοπέδου μοιάζει ένα καλό βέλος στην αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει κανείς που θεωρεί πως η πολιτική του «όλα ή τίποτα» είναι αυτή που χρειάζεται η πόλη μας;
Είναι τόσο απαράδεκτη η μελέτη που δεν αξίζει τον κόπο να αποτελέσει βάση συζήτησης ακόμη και στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Δεν θα είναι κρίμα, όταν μετά από χρόνια που θα έχει χαθεί το στρατόπεδο, τα καφενεία να είναι γεμάτα από ανθρώπους που θα ξέρουν πολύ καλά τι έφταιξε και θα παίζουν με αυταπάρνηση την μπιρίμπα και την πρέφα τους;
5 σχόλια:
Ειλικρινά το μέλλον φαντάζει αβέβαιο.
Είναι ένα όνειρο που μας έκαναν να πιστέψουμε από τα Λυκειακά χρόνια και σίγουρα πίστεψαν κάποιοι άλλοι πολύ πολύ νωρίτερα.
Μας είπαν τότε, δεκαπέντε δεκαέξι χρόνια πριν, για χώρους πρασίνου και πολιτιστικά κέντρα.
Λόγια και όνειρα ρομαντικών ανθρώπων, κάπως έτσι ακούονταν τότε.
Κ’ ίσως μετά την έναρξη εργασιών και την περάτωση αυτών στη Μονή Λαζαριστών να ήρθε λίγο πιο κοντά το όνειρο της παραχώρησης του στρατοπέδου και την δημιουργία όλων αυτών.
Μα έμειναν μακριά τα όνειρα.
Πίστεψα – άλλωστε έζησα για χρόνια μακριά από τούτη την πόλη - πως είχε ξεχασθεί το θέμα ακόμα και από τους πολιτικούς.
Δυστυχώς είναι το μεγαλύτερο όπλο ψηφοθηρίας που έχουν στα χέρια τους, κάτι που δεν είχα υπολογίσει.
Εύχομαι, αν και με τις ευχές δεν κερδίζεις αγώνες, κάποτε να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα όλων αυτών των ανθρώπων για μια πόλη ανθρώπινη.
Μου έκανε εντύπωση το άρθρο πρέπει να ομολογήσω και τούτο επειδή μένουν αναπάντητα σημεία, τα οποία απαντήθηκαν.
Ποιος είπε ότι συναποφασίζουν; Αν μιλάμε για μητροπολιτικό πάρκο δεν θέλουμε τη συμμαχία ή έστω τη δεδηλωμένη συμπαράσταση γειτόνων;
Αλλά ας ρωτήσω μεθοδολογικά τελείως:
α) Γιατί αποσιωπάται η προεκλογική απόπειρα ανάμειξης της Μητρόπολης από την προηγούμενη διοίκηση;
β) Γιατί το σχέδιο της προηγούμενης διοίκησης χαρακτηρίζεται ως τέτοιο ενός μητροπολιτικού πάρκου, όταν έχει χαρίζει στο τσιμέντο -λες και δεν έχουμε αρκετό- τόσο χώρο;
γ) Γιατί χαρακτηρίζεται ένα κείμενο σχέδιο-μελέτη όταν απλά είναι ιδέες επί χαρτιού (μακάρι να ήταν επί χάρτου, γιατί ήταν σε χαρτί λευκό Α4 δακτυλογραφημένο). Τέτοια βγάζω δεκάδες.
δ) γιατί να αποδεχτώ το ΙΚΑ εκεί μέσα όταν έχουμε χώρο και στην υπόλοιπη πόλη;
ε) γιατί να αποδεχτούμε κατοικίες στρατιωτικών που θα απαιτήσουν επιπρόσθετες παροχές; Χρειαζόμαστε ένα νέο οικισμό (περίπου 800 ατόμων; -το πηλίκο προέρχεται από τα μέτρα που χαρίζονται προς τα 30 τμ που νομικά ορίζονται για κάθε άτομο).
Σπύρο, επίτρεψέ μου μόνο να απαντήσω λίγο και στην απογοήτευση του Ήχου, ότι στο χέρι το δικό του και των πολιτών είναι να προκαλέσουν την προσοχή σε αυτά τα θέματα. Ετοιμάζονται μερικές πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, που αποδεικνύουν ότι δε ξεχάστηκαν ουσιαστικά, αλλά και οι επαφές με το Υπουργείο ή η δημοσιότητα που είναι προς όφελος της πόλης, δείχνουν ότι τίποτα δε ξεχνιέται, έτσι εύκολα. Τουλάχιστον έχουν άλλη δυναμική.
Ήχος πλάγιος. Μόνος...: Ποτέ άλλοτε δεν έγιναν τόσα πολλά στον τομέα της διεκδίκησης του στρατοπέδου Παύλου Μελά (ξεκαθάρισμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αποτύπωση υπάρχουσας κατάστασης, εναρμόνιση με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, κατάθεση μελέτης αξιοποίησης). Γι’ αυτό είναι μεγάλη η ευθύνη όσων συντελέσουν με τη στάση τους στην απώλεια του στρατοπέδου.
Δείμος του πολίτη: Μην υποτιμάς τόσο πολύ όσους εκφέρουν άλλη άποψη. Όσο κι αν την λοιδωρείς, η μελέτη δεν είναι ένα χαρτί Α4, σαν αυτά που μπορείς να γράψεις δεκάδες, όπως λες. Αυτό που εννοείς είναι προφανώς το κείμενο που καταγράφεται 2ο στο post. Το τεύχος της μελέτης κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την προηγούμενη διοίκηση. Ρίξε μια ματιά. Είναι ένα πλήρες τεύχος με περισσότερες από 100 σελίδες.
Μην ξεφτιλίσουμε τη συζήτηση στο πού είναι η μελέτη. Στο δήμο είναι και έχετε κάθε δικαίωμα να μην την αποδέχεστε. Δεν μπορείτε όμως να την εξαφανίζετε.
Για την αποφυγή παρεξηγήσεων αναφέρομαι ουσιαστικά στην προεκλογική "μελέτη" που φώναζε ότι είχε ο πρώην δήμαρχος και το έπαιζε ειδικός. Κακή δική μου διατύπωση (το ξαναέλεγξα).
Η πρόσφατα κατατεθείσα μελέτη είναι και τούτη μία λεπτομερέστερη αναφορά των γνωστών θέσεων. Από εκέι και πέρα όμως μένουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη χρήση υπαρχόντων χώρων για ΙΚΑ. Βέβαια έκανα κι άλλες ερωτήσεις.
Δημοσίευση σχολίου