Τετάρτη, Φεβρουαρίου 14, 2007

Και εις άλλα με υγείαν

Κύριε πρόεδρε,
παρακαλούμε να εισηγηθείτε τη συζήτηση και λήψη απόφασης α) για την αλλαγή του ονόματος του περιοδικού του Δήμου από ΠΟΛΗ σε ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ. Παράλληλα με την αλλαγή του ονόματος προτείνεται η διακοπή της κυκλοφορίας των ένθετων του περιοδικού: «Το κλειδί της Πόλης» και «Στα θρανία της Πόλης» ...

Από την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου
προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σταυρούπολης
στη συνεδρίαση της Τρίτης και 13 Φλεβάρη 2007






οι κουλοχέρηδες ανέλαβαν κυβέρνηση
σίγουρα θα μας κόψουν το ένα χέρι

Ντίνος Χριστιανόπουλος, Ποιήματα, Εκδόσεις Διαγωνίου,
τρίτη έκδοση, Θεσσαλονίκη, 1998, σελ. 250

Tην εποχή που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος περιδιάβαινε τα σχολεία της χώρας, λέγοντας ανέκδοτα, διηγήθηκε μια εξαιρετικά εύστοχη για τα ελληνικά πράγματα παραβολή. «Κατέβηκε», είπε, «ο Θεός σε μια πολυεθνική αγροτική περιοχή και ρώτησε κάθε γεωργό την επιθυμία που θα ήθελε να του ικανοποιήσει. Ο Γερμανός παρακάλεσε να του δώσει ένα άλογο, ο Γάλλος μια αγελάδα, ο Ιταλός μια κατσίκα και τελευταίος ο Ελληνας ζήτησε απλώς “να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα”».

Όπως λέγανε παλιά στα χωριά, «αντί να αποκτήσει ο καθένας τη δική του κατσίκα, [...] εύχεται να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».



Τι να πω πια εγώ; Δεν μας ενδιαφέρει η ανάδειξη της κρυμμένης ομορφιάς; Δεν μας ενδιαφέρει ο λόγος των πιτσιρικάδων; Η επανάσταση ξεκινάει από την αποκαθήλωση των φαύλων επιτευγμάτων της προηγούμενης διοίκησης και ως πιο φαύλα ανάμεσα στα φαύλα εντοπίστηκαν δυο περιοδικάκια που δεν πρόλαβαν να σταθούνε στα πόδια τους;
Εύγε!

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΑ... ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΠΥΡΟ, ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ "ΑΝΩΔΥΝΑ"!!! ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΕΜΕΙΣ.. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΣΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΤΗΣ "ΚΡΥΦΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ"!!! ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ! ΕΙΔΙΚΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ "ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΛΗΓΕΣ" ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ (ΑΓΝΟ,ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ,ΟΚΑΝΑ,ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΣ,Κ.Α).
ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ... ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΣΑΣ
ΣΕΙΡΗΝΕΣ...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλά τα καπηλεύματα είναι γνωστά. Μαζέψτε για΄τι θέλουν κι άλλοι. Απλά αφήστε κάτι και σε άλλους να πληρώσουν απλήρωτους υπαλλήλους.

Από την άλλη γιατί άραγε ο αρθρογράφος δεν έγραψε άλλο απόσπασμα από την εισήγηση; Γιατί δεν θέλετε αγαπητέ να γράψετε τους λόγους; Ή ακόμα γιατί προσπερνάτε ότι σύντροφοί σας ήθελαν πλήρη μετονομασία του βασικού περιοδικού; Μήπως το περιοδικό δεν είχε την επιθυμητή αποδοχή; Μήπως πρέπει να εργαστεί με άλλο σκεπτικό; Ή τελικά ο πολιτισμός έχει δικαίωμα να μένει απλήρωτος, απλά για να τον παράγουμε;

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΕ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ!!! ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΤΙ ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ: "ΚΟΥΚΟΥ-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ-ΤΖΑΜΠΑΖΗ"!!!?, ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ Δ.Ε.Η Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ!!!?,ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΓΕΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΝΑ!!!?,ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ "ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΓΝΟ" ΠΟΥ ΔΙΑΛΑΛΟΥΣΑΤΕ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΕΚΛΟΓΩΝ!!!? ΜΗΠΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΙΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ??? ΕΞΩ ΟΙ ΔΙΠΛΟΘΕΣΗΤΕΣ-ΑΡΓΟΜΙΣΘΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ.ΕΞΩ ΟΙ 2 ΚΑΡΑγκιοζηδες ΜΟΡΦΟΝΙΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ!!!
Ο ΛΑΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ! Ο ΣΑΒΒΑΣ ΤΟ ΜΠΟΡΕΙ?
ΣΕΙΡΗΝΕΣ...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ "ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ" ΚΑΙ ΤΟΥΣ "ΦΑΡΙΣΑΙΟΥΣ" ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ,ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΕΡΑΣΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ!!! ΣΕΡΑΦΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠ.Ε.Σ
ΣΕΙΡΗΝΕΣ...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μάλιστα, καταχρώμενος τη φιλοξενία του ιστολόγου και αναμένοντας την απάντησή του σε ερωτήματα που έθεσα απαντώ.

Εγώ χρησιμοποιώ πακέτα και όχι ταμπακιέρες. Αν οι ψευδεπίγραφες Σειρήνες απλά θέλουν ταμπακιέρε και θεαθήναι ας κινηθούν αναλόγως. Όσον αφορά Μιχαηλίδη, ΑΓΝΟ και Υποσταθμό δεν καταλαβαίνω τι άλλαξε. Ή έπρεπε με απλήρωτους υπαλλήλους να αγοράσουμε όλα τα προαναφερόμενα; Εκτός αν εκτιμούν οι διάφοροι ότι μέσα στο διάστημα τούτο επιτυγχάνονται τόσα και τόσα που γράφεται.

Για καραγκιόζηδες δεν ξέρω να πω. Ίσως έχουν δίκιο, ίσως απλά να βιάζονται όπως και σε άλλα ζητήματα.

tsalimi είπε...

Αγαπητέ Δείμο,
δυστυχώς αυτό το απόσπασμα είναι ΟΛΗ η εισήγηση. Το κομμάτι που λείπει αναφέρεται σε κωδικούς του προϋπολογισμού. Καμία αιτιολόγηση δεν υπήρχε στο φάκελο του σχετικού θέματος κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μπορώ να δημοσιεύσω το έγγραφο, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Κρατάω σαν πρώτο κρατούμενο πως με θεωρείς κάτι σαν απατεώνα αφού θεωρείς πως είχα μπροστά μου την αιτιολογία και έκανα πως δεν την είδα. Δεν υπήρχε. Δεν είδες το φάκελο με τα θέματα; Περιμένω τα πρακτικά για να δω πώς υποστηρίχτηκε η απόφαση για τη διακοπή κυκλοφορίας των ένθετων.
Στο σχόλιό σου μπερδεύεις ή θέλεις να μπερδεύεις το περιοδικό με τα ένθετα. Περί εκείνων ο λόγος, για την ώρα. Αν κρίνω από άλλο σχόλιό σου, (http://tsalimi.blogspot.com/2006/12/graffiti.html) μάλλον καλή εντύπωση σου είχε κάνει το ΚΛΕΙΔΙ 2.
Μια ιδέα μπορεί να κριθεί και να υιοθετηθεί αν είναι καλή όπως και να απορριφθεί αν είναι κακή. Τι ακριβώς έγινε με τα ένθετα; Ποιον πείραξε το άνοιγμα στην εκπαιδευτική κοινότητα (σαν ιδέα) και η ανάδειξη της όποιας ομορφιάς στη Σταυρούπολη δια της Τέχνης (σαν ιδέα, πάντα);
Σκόπιμα έμειναν σε χαμηλό τιράζ αυτά τα έντυπα για να κατακτήσουν σιγά σιγά το κοινό τους, τους συντάκτες τους, τη θέση τους στη βιβλιοθήκη μας. Είδες πουθενά πεταμένο στο δρόμο κάποιο ΚΛΕΙΔΙ;
Όσο για συντρόφους, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λες. Φαίνεται να αγνοείς τη σημασία της λέξης, όπως αγνοείς και τη δική μου διαδρομή για να χαρακτηρίζεις έτσι τόσο εύκολα ανθρώπους σαν συντρόφους μου.
Μην μπλέκεις ανόμοια πράγματα και μην χρεώνεις όλα σε όλους. Δείξε μου τη δική μου ευθύνη για τους απλήρωτους που υπαινίσσεσαι και ξεκίνα πια (ως οργανικά εμπλεγμένος με τη νέα διοίκηση) όποιον διάλογο και όποια κριτική θέλεις για τον πολιτισμό ή για όποιο άλλο θέμα θέλεις.

Σειρήνα, είδες φως και μπήκες, αλλά πολιτική κουβέντα με υποννοούμενα δεν γίνεται.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΦΙΛΕ ΣΠΥΡΟ,ΕΙΣΟΥΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΕΠΕΜΠΑΝ ΦΩΣ! ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ!!!,ΚΑΙ ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ "ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ" ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΜΑΣ.ΕΑΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ.(ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΕΥΘΗΜΟ,Η ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΑΡΑ ΤΗΣ Ν.Ε ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΠΡΙΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ???? ΜΕ ΤΟΣΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑΜΕ!...)

tsalimi είπε...

Από τον «"ροζ" Συνασπιστή» των Σειρήνων αρ. 2,με τα εισαγωγικά στο ροζ παρακαλώ, στο «ΦΙΛΕ ΣΠΥΡΟ,ΕΙΣΟΥΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΕΠΕΜΠΑΝ ΦΩΣ! ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ!!!» υπάρχει μια απόσταση, όπως και να το κάνουμε. Γι’ αυτό και η αναφορά στα υποννοούμενα.
Με χαρά μου να με τιμάτε και να συμμετέχω σε οποιαδήποτε κουβέντα έχει σαν σκοπό να διορθώσει πράγματα. Το πεδίο των ειρωνικών κορωνών δεν με αφορά. Ο λίβελος καμιά φορά με ιντριγκάρει. Έχει κάτι από δαιμονική λογοτεχνική αύρα. Μην αναλώνεστε στα εύκολα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αρχικά επειδή παραξενεύτηκα όφειλα για λόγους ηθικής τάξης να εξετάσω την προτεινόμενη σύνδεση και δεν είδα σχόλιό μου για το Κλειδί. Για το ποίημα, είδα και αληθινά μυο άρεσε πολύ.

Αν θέλεις την άποψή μου ήμουν και είμαι υπέρ του Κλειδιού με την έννοια μιας ανθολογίας, μιας επετηρίδας, ενός λευκώματος (ογκωδέστερου ίσως) ετήσιου. Το θέλω σαν μια ενιαύσια απεικόνιση και λογοτεχνική περιγραφή της πόλης. Μέσα σε τόσο σοβαρά οικονομικά κενά -δεν είναι τόπος ή λόγος για αναλυτικά αίτια του οικονομικού κενού- και απλήρωτους υπαλλήλους δημοτικών επιχειρήσεων νομίζω ότι μιλάμε περί ανέμων. Ο πολιτισμός είναι μια επένδυση, που πρέπει να γίνεται με τη φειδώ που επιβάλλει ο όγκος και το βάρος της τσέπη μας. Με ελαφριά τσέπη κάπου έχουμε κενά.

Τα θρανίααπό την άλλη ήταν ένα περιοδικό γραμμένο όχι άμεσα και αυθόρμητα από μαθητές κάθε επιπέδου και κάθε γειτονιάς -αλλά από μια μικρή ομάδα- και για το λόγο αυτό έμενε μακριά από το σύνολο των μαθητών μας. Τα είδαμε πεταμένα, τα νιώσαμε αδιάβαστα. Είχαν το πρόχειρο ενήλικο γράψιμο και όχι το παιδικό ύφος, με λάθη συντακτικά και γλώσσα προφορική (όπως θα αναμέναμε από μαθητές). Είχαν γλωσσική και θεματική απόσταση -αλλά αυτό είναι προσωπική εκτίμηση- από τους Σταυρουπολίτες μαθητές.

Ωστόσο, η ιδέα ήταν καλή. Πολύ καλή κι ευχάριστη. Έτσι, ας ενημερώσω -από το ΔΣ της Τρίτης- ότι το περιοδικό ενσωματώνεται στη Σταυρούπολη, και αν αποδειχθεί ότι υπάρχει επάρκεια υλικού και επιθυμία των μαθητών να γράφουν μόνοι τους, χωρίς καμία παρέμβαση, τότε ξαναγεννιέται το ομώνυμο αυτόνομο έντυπο. Ως τότε ας ζυγίσουμε τη δύναμή του μέσα από τις ομότιτλες στήλες του δημοτικού περιοδικού.

Αλλά απατεώνα δεν σε είπα. Απλά τόνισα ότι απόντος από το ΔΣ δεν ακούσατε (τα πρακτικά αργούν το ξέρεις καλύτερα) δεν άκουσες την επιχειρηματολογία. Ωστόσο, βιάστηκες να μεμφθείς κάτι του οποίου το αποτέλεσμα είναι αμφισβητούμενο.

tsalimi είπε...

Δεν νομίζω να βιάστηκα Δείμο καθώς, όπως ξέρεις, οι εισηγήσεις πρέπει να είναι αιτιολογημένες.
Τέλος πάντων, εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλοι.
Μην τα φορτώνεις όλα στους απλήρωτους. Και έργο θα κάνετε και λεφτά θα βρείτε.
Μην εξαιρείς τις δαπάνες για τον πολιτισμό από εκείνες που κρίνονται ως απαραίτητες δαπάνες. Δεν κάνουμε πολιτισμό μόνο αν μας περισσεύουν χρήματα. Δεν θα περισσέψουν ποτέ.
Εν πάσει περιπτώσει σας εύχομαι κάθε επιτυχία στους νέους σχεδιασμούς σας.

Υ.Γ.
Κράτα επαφή, το επόμενο post θα είναι μια πρόταση για να περάσουμε καλά.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΤΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΜΑΥΡΟ"- ΑΙΘΑΛΗ-ΑΙΩΝΙΟ-ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟ!!! ΣΥΝΑΣΠΙΣΤΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ! ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.... ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ!!! Ο ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ-ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ-ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΞΑΝΑΚΤΥΠΗΣΕ.. ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ!!! ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ..
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!
ΣΕΙΡΗΝΕΣ...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Επειδή διαφέρω και από τις συκοφαντίες, μήπως αναρωτήθηκε κανείς μήπως εν τέλει υπήρξαν προσφορές και να επελέγησαν οι καλύτερες;