Τετάρτη, Φεβρουαρίου 04, 2015

Εντυπώσεις μαθητών και μαθητριών δημοτικού σχολείου από παρουσίαση αρχειακού υλικούΤην Δευτέρα 2/2/2015 βρέθηκα σ' ένα δημοτικό σχολείο του Δήμου Παύλου Μελά για να παρουσιάσω στα παιδιά κάτι από το αρχείο μου.
Μια ανασφάλεια την είχα επειδή πρώτη μου φορά θα μιλούσα σε κοινό τέτοιας ηλικίας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας έλαβα ένα e-mail με το παρακάτω κείμενο διανθισμένο με φωτογραφίες από την εκδήλωση. Παραθέτω το κείμενο χωρίς τις φωτογραφίες.

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015
Ενημέρωση του  κυρίου Λαζαρίδη (καθηγητή-συγγραφέα) στο σχολείο μας με θέμα την ιστορία της  Σταυρούπολης. Προβλήθηκε απόσπασμα από υλικό αρχείου με θέμα τα εγκαίνια σχολείου στο Ζέιτενλινκ που ιδρύεται το 1916 από Γάλλους για τα παιδιά των Ελλήνων προσφύγων
      Εντυπώσεις μαθητών
*      Αυτά που είδα μου άρεσαν πολύ γιατί έμαθα πράγματα για τη Σταυρούπολη που δεν τα ήξερα. Είδα πως ήταν το σχολείο πιο παλιά. Μου φάνηκε πως τα παιδιά το διασκέδαζαν κάποιες φορές στο σχολείο (Σοφία)
*      Μου άρεσε όταν ο κ. Λαζαρίδης μας έδειξε την ταινία με τα παιδιά (Τζίμης)
*      Η παρουσίαση που μας έκανε ο κ. Λαζαρίδης ήταν πολύ ωραία. Εντύπωση μου έκανε η σκηνή που τα παιδιά πάλευαν (Χαζίς)
*      Μου άρεσε που τα παιδιά κρυβόντουσαν στους θάμνους (Πασχάλης)
*      Εμένα μου άρεσε στην ταινία που τα παιδιά μάλωναν (Θανάσης)
*      Ο κ. Λαζαρίδης μας έδειξε πως ήταν παλιά και πως είναι τώρα η Θεσσαλονίκη. Μας έδειξε πολλά μνημεία και το πιο σημαντικό ήταν και είναι ο Λευκός Πύργος.
*      Πιστεύω ότι η πρωινή παρουσίαση ήταν πολύ ωραία γιατί μάθαμε πράγματα από την περιοχή που ζούμε πως ήταν παλιά. Επίσης ενδιαφέρουσα γιατί είχε εικόνες και μια ταινία για τα σχολεία (Νίκη)
*      Με έκανε εντύπωση ότι ο Λευκός Πύργος είχε γύρω-γύρω τείχος και το στρατόπεδο του Παύλου Μελά ήταν τεράστιο, αλλά το μισό καταστράφηκε (Ηλίας)
*      Οι εντυπώσεις μου είναι καλές γιατί μου άρεσε που έμαθα περισσότερα για την πόλη μου (Παναγιώτης)
*      Εγώ πιστεύω ότι αυτή ήταν μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη και μάθαμε περισσότερα πράγματα για τη Θεσσαλονίκη (Καρολίνα)
*      Η παρουσίαση ήταν καταπληκτική! Μου άρεσε πιο πολύ το σημείο στο οποίο τα παιδιά πλένονται με μανία για να μπουν στην τάξη (Λευτέρης)
*      Η επίσκεψη του κ. Λαζαρίδη με εντυπωσίασε και η διήγησή του για την πόλη με εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Επίσης οι πληροφορίες που μας είπε με ενθουσίασαν να έχει τόσο αρχαία η πόλη μας (Κίμωνας)
*      Μου άρεσαν όλα γιατί φυσικά ήταν στην περιοχή που μένω. Περισσότερο μου άρεσε το βίντεο. Τον ευχαριστώ πολύ που διέθεσε τόσο χρόνο για να μας δείξει αυτά τα πράγματα (Αθηνά)
*      Μου άρεσε που ο κύριος μας παρουσίασε τι ήταν το λεμπέτ (Σάκης)
*      Ήταν ωραίο σε γενικές γραμμές γιατί μας έδειξε πράγματα και εικόνες και επίσης μας διηγήθηκε πράγματα όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και για την περιοχή μας που δεν ξέραμε από καλές πηγές και από μακροχρόνιες και έγκυρες αναζητήσεις που έκανε ο ίδιος ο κ. Λαζαρίδης (Δημήτρης)
*      Μου άρεσε πολύ που ήρθε ο κ. Λαζαρίδης γιατί δεν ήξερα τόσο πράγματα για το Λεμπέτ και δεν ήξερα καθόλου πως ζούσαν τα παιδιά εκείνη την εποχή (Μαρία)
*      Από την παρουσίαση του κ. Λαζαρίδη μου άρεσαν δύο πράγματα, αλλά δεν μου άρεσαν άλλα δυο. Αυτά που μου άρεσαν ήταν ότι οι Γάλλοι φρόντιζαν τα παιδιά των προσφύγων και ότι οι αδελφές του Ελέους, οι οποίες ήταν καλόγριες φρόντιζαν τα ορφανά παιδάκια. Αυτά που δεν μου άρεσαν ήταν ότι οι πρόσφυγες ήταν πολύ φτωχοί και το ότι δεν είχαν φαγητό και νερό (Παναγιώτα)
*      Η σκηνή η οποία μου άρεσε ήταν όταν δυο παιδιά πλακώνονταν στο ξύλο αλλά γενικά αυτό που θέλει να δείξει η ταινία είναι η φτώχια που επικρατούσε εκείνη την εποχή (Αναστάσης)
*      Μου άρεσε πολύ γιατί ο κ. Λαζαρίδης μας τα είπε πολύ περιεκτικά (Χρήστος)
*      Εμένα αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι που δεν φορούσαν παπούτσια και ότι δεν επιτρέπονταν κορίτσια στο σχολείο (Αθηνά)
*      Η παρουσίαση μου έκανε μεγάλη εντύπωση στο σημείο εκείνο που τα παιδιά ετοιμάζονταν για το σχολείο (Χάρης)
*      Ήταν πολύ ενδιαφέρον που μάθαμε για τη Σταυρούπολη και το απόσπασμα από την ταινία μου άρεσε πολύ (Κυριακή)
*      Μου άρεσε ο τρόπος εκπαίδευσης των παιδιών και ο τρόπος ζωής τους (Κατερίνα)
*      Η παρουσίαση του κ. Λαζαρίδη πιστεύω ότι ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, αφού είπε και ο ίδιος ότι την φτιάχνει από το ’90. Το βιντεάκι ήταν πολύ προσεγμένο (Αναστασία)
*      Μου άρεσε το ταινιάκι που μας έδειξε ο κ. Λαζαρίδης. Επίσης μου άρεσε εκεί που μας έδειξε για τους πρόσφυγες (Άννα)
*      Μου άρεσε πάρα πολύ η πρωινή συνάντηση με τον κ. Λαζαρίδη. Έμαθα την ιστορία της πόλης μου, τι και πώς έγινε! Πέρασα πολύ ωραία! (Παυλίνα)
*      Η πρωινή επίσκεψη του κ. Λαζαρίδη ήταν πολύ ωραία. Μου άρεσε η παρουσίαση που έκανε και το απόσπασμα από την ταινία που μας έδειξε (Βασίλης)


Δεν υπάρχουν σχόλια: