Η Αροθυμία είναι ένα θεατρικό δρώμενο που στήθηκε από τον γράφοντα και είναι βασισμένο στο διήγημα του Χρήστου Σαμουηλίδη Οι Μωμόγεροι και στο παραμύθι της Χρυσάνθης Συμεωνίδου-Χείλαρη Η Νερομάισσα.
Το διήγημα του Σαμουηλίδη περιγράφει δύο καρναβαλικά έθιμα του Πόντου. Τους Μωμόγερους και τους Καρακοτζάδες. Τα έθιμα αυτά επιβίωσαν και ήταν βασικός άξονας διασκέδασης για τους Πόντιους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα από το 1921. Τα δρώμενα γινόντουσαν στην περίοδο των Χριστουγέννων και άντεξαν μέχρι και τη δεκαετία του 1960 πριν γίνουν φολκλορικό θέαμα σε επετειακές εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων.
Στην Αροθυμία τα δρώμενα αυτά αντιμετωπίζονται θεατρικά. Στόχος είναι να στηθεί στην πλατεία και στην σκηνή ένα φαντασμαγορικό θέαμα που να αναπτύσσει τις δεξιότητες των μαθητών-μαθητριών σε κάθε τομέα: υποκριτική, κίνηση, χορός, μουσική, τραγούδι, κατασκευή κουστουμιών και θεατρικής μάσκας και ότι άλλο απαιτήσει η φαντασία και η διάθεση των συντελεστών του έργου.
Το διήγημα του Χρήστου Σαμουηλίδη, ο οποίος μας παραχώρησε την άδεια να το χρησιμοποιήσουμε, καταγράφει ένα από τα σενάρια για το κάθε δρώμενο. Στους Μωμόγερους υπάρχει μια απαγωγή μιας νύφης και οι αρχές του τόπου διαξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό της ενώ στους Καρακοτζάδες μια νύφη το σκάει από τον γέρο άνδρα της που την αγόρασε, ουσιαστικά, και με τη βοήθεια μιας οικογένειας διαλέγει να ζήσει με τον νέο που αγαπάει.
Τα δρώμενα αυτά εξελίσσονταν σε πλατείες και δρόμους (οι Μωμόγεροι) και στα σπίτια (οι Καρακοτζάδες). Ο χορός δεν έλλειπε από τα χωριά όπου αναβίωσαν για αιώνες, δεν λείπουν και από τη δική μας παράσταση η οποία έτσι αποκτάει έναν χαρακτήρα πανηγυριού.
Το παραμύθι της Χρυσάνθης Συμεωνίδου-Χείλαρη είναι ένα πολύ όμορφο κείμενο. Αφηγείται την προσπάθεια ενός ψαρά ερωτευμένου με μια γοργόνα να της λύσει τα μάγια, να ξαναγίνει γυναίκα και να ζήσουν μαζί. Τα κατορθώματα που πρέπει να επιτελέσει ως άλλος Ηρακλής είναι εξόχως ευρηματικά και είναι μια πρόκληση η θεατρικοποίησή τους. Το παραμύθι είναι βουτηγμένο στη μουσική και τα τραγούδια του Πόντου και καταγράφει όλη σχεδόν την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Η συγγραφέας μας παραχώρησε και αυτή την άδεια να χρησιμοποιήσουμε το κείμενό της.
Η παράσταση Αροθυμία προετοιμάζεται από τα Χριστούγεννα του 2011. Έγινε η επεξεργασία του κειμένου και η σύνθεσή του σε θεατρική πρώτη ύλη, συγκροτήθηκαν οι ομάδες των παιδιών σε κάθε τομέα που θα χρειαστεί, ξεκίνησαν οι πρόβες. Οι πρόβες διεξάγονται αρχικά σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα προετοιμάζει τα δύο καρναβαλικά δρώμενα και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην κίνηση. Η δεύτερη ομάδα προετοιμάζει το παραμύθι και εδώ κυρίαρχος είναι ο λόγος. Η τρίτη ομάδα είναι οι χορευτές που ετοιμάζουν οκτώ χορούς. Μια πρώτη σειρά φωτογραφιών από τις τρεις ομάδες αναρτήθηκε στο site του σχολείου. Την ομάδα κατασκευής μάσκας καθοδήγησε στην πρώτη της μάσκα η σκηνογράφος Ευαγγελία Κιρκινέ.
Μετά τις διακοπές του Πάσχα οι τρεις ομάδες θα ενωθούν και οι πρόβες θα γίνονται στο σύνολο του έργου.
Η Αροθυμία θα ανέβει στη σκηνή στα πλαίσια του Φεστιβάλ Παιδείας του Δήμου Παύλου Μελά και μάλιστα θα είναι η παράσταση της Τελετής Λήξης του Φεστιβάλ στις 20 Ιουνίου 2012 στο χώρο του στρατοπέδου Παύλος Μελάς.
Διδασκαλία κατασκευής μάσκας
Η ομάδα κατασκευάζει μάσκες χωρίς επίβλεψη
Οι ηθοποιοί πριν τις πρόβες
Οι χορευτές σε δράση και σε αναμνηστική φωτογραφία
Η πρώτη ανάγνωση της Νερομάισσας
Διδασκαλία κίνησης για τα καρναβαλικά δρώμενα,
Μωμόγεροι και Καρακοτζάδες και μια αναμνηστική
φωτογραφία
Μωμόγεροι και Καρακοτζάδες και μια αναμνηστική
φωτογραφία
3 σχόλια:
Συγχαρητήρια. Σας περιμένουμε...
σ.σ. τι γίνονται οι φωτό;
Αν εννοείς από την εκδήλωση Ελάτε μ' ένα ποίημα, περιμένω να μου στείλεις το e-mail με τη σειρά των αναγνώσεων και τα σημειώματα που μάζεψες για το βίντεο περί οικονομικής κρίσης
Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά!
Δημοσίευση σχολίου