Παρασκευή, Μαρτίου 11, 2011

Μια ταινία με πρώτη ύλη ταινίες (Στρατιώτες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πρόσφυγες του 1914 στη Θεσσαλονίκη)


Μέσα από τα στιγμιότυπα που κινηματογραφήθηκαν από τη Φωτογραφική και Κινηματογραφική υπηρεσία των Γάλλων της Στρατιάς της Ανατολής, την περίοδο 1915-1919, αναδύεται μια συνοικία στο δυτικό μέρος της Θεσσαλονίκης.

Οι πρόσφυγες που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη το 1914 και ο οικισμός τους, ο οικισμός του Λεμπέτ, βρέθηκαν στην καρδιά του στρατοπέδου του Ζέιτενλικ και τράβηξαν το ενδιαφέρον του Γάλλου κινηματογραφιστή.

Ο Δήμος Σταυρούπολης, μετεξέλιξη του προσφυγικού οικισμού Λεμπέτ που στήθηκε το 1914, ανέθεσε το 2000 στον συγγραφέα Σπύρο Λαζαρίδη τη δημιουργία σειράς εκδηλώσεων με το γενικό τίτλο Ιστορικό αρχείο Σταυρούπολης. Ο Σπύρος Λαζαρίδης, εκτός των άλλων, εξασφάλισε το 2000 από το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας για λογαριασμό του Δήμου Σταυρούπολης, αντίγραφα των ταινιών και τα δικαιώματα για την προβολή τους, μοντάρισε πολλές από αυτές, έγραψε και επέλεξε κείμενα και συγκρότησε την ταινία «Δι’ εγκαταστάσεως 1914».

Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε την Τετάρτη 23 Μαΐου 2001, στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης (τώρα αίθουσα θεάτρου του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης).


Πρόκειται για κινηματογραφική τεκμηρίωση του χρόνου μηδέν της πρώτης προσφυγικής συνοικίας στα δυτικά της Θεσσαλονίκης πολύ πριν το μεγάλο κύμα του 1922. Της Σταυρούπολης, τότε Λεμπέτ και τώρα τμήμα του νέου Δήμου Παύλου Μελά.

Η νέα προβολή της ταινίας θα γίνει το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011, στις 8 το βράδυ, στο Καφεζυθεστιατόριο Το Ψυχιατρείο, στην Άνω Ηλιούπολη, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

6 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα είμαστε εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον. Είναι χρήσιμο να υπάρχει προσβάση για όλους στην πληροφορία, τη στιγμή μάλιστα που δεν πρόκειται για μυστικό.
Επειδή δεν θα μπορούμε να είμαστε εκεί, υπάρχει κάπου στο διαδίκτυο ή στο δήμο αυτό το υλικό διαθέσιμο;

tsalimi είπε...

Το υλικό αποκτήθηκε με συγκεκριμένο κόστος από το Δήμο Σταυρούπολης με σαφή δέσμευση ως προς τη χρήση του με δικαιώματα που τα έχει το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας. Η ταινία χρησιμοποιεί αυτό το υλικό επειδή, Δήμος και σκηνοθέτης-ερευνητής δέχτηκαν να την προβάλλουν χωρίς εισιτήριο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Εννοείται πως τα δικαιώματα για την ταινία Δι' εγκαταστάσεως τα έχει εξ ολοκλήρου ο σκηνοθέτης-ερευνητής.

Ανώνυμος είπε...

Ρωτάω τότε για το υλικό που αποκτήθηκε από το Δήμο Σταυρούπολης (ας το πούμε έτσι).

tsalimi είπε...

Το τι μπορεί να κάνει με το υλικό ο Δήμος αφορά το Δήμο. Δεν έχετε παρά να τους ρωτήσετε.

Ανώνυμος είπε...

Καλά.