Κυριακή, Φεβρουαρίου 20, 2011

Ελάτε μ' ένα ποίημα, 5ος χρόνος, 4η διοργάνωση

Ελάτε μ’ ένα ποίημα. 21 Μαρτίου 2011, μετά τις 9 το βράδυ. Μια εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με πρωτοβουλία κάποιων blogs.

Βάζουμε στην τσέπη μας το σημειωματάριο με τα ποιήματά μας, ερχόμαστε στο bar16 στη Θεσσαλονίκη (Μεγάλου Αλεξάνδρου και Κανάρη 1, πλατεία Τερψιθέας, Σταυρούπολη, τηλ. 2310 655436), διαλέγουμε το ποτό μας, ακούμε τη μουσική μας και όταν το αποφασίσουμε πλησιάζουμε το μικρόφωνο και διαβάζουμε το έργο μας. Δεν θέλουμε να διαβάσουμε δικό μας αλλά ενός φίλου μας; Μπορούμε να το κάνουμε. Θέλουμε να διαβάσουμε το αγαπημένο μας ποίημα κάποιου ποιητή; Ελεύθερα. Θέλουμε οπωσδήποτε να ακουστεί αυτό που διαλέξαμε αλλά δεν το μπορούμε το μικρόφωνο και τη δημόσια έκθεση; Κανένα πρόβλημα. Οι διοργανωτές βρίσκονται πάντα εκεί και βγάζουν το φίδι από την τρύπα: κάνουν αυτοί τη βρώμικη δουλειά αντί για εμάς. Θέλουμε πολύ να διαβαστεί το ποίημά μας αλλά βρισκόμαστε μακριά από τη Θεσσαλονίκη εκείνη τη νύχτα; Πανεύκολο. Το στέλνουμε με e-mail σε κάποιον από τους διοργανωτές και εξασφαλίζουμε συμμετοχή.

Μέχρι τώρα (5η χρονιά 4η διοργάνωση) το πράγμα κύλησε καλά.

Υπάρχει όμως κάθε φορά και μια ενότητα προσχεδιασμένη από τους διοργανωτές η οποία
δεν προαναγγέλλεται στα δελτία τύπου και στις ανακοινώσεις μας. Λειτουργεί ως έκπληξη.

Για φέτος τα πράγματα αλλάζουν εν μέρει. Έκπληξη στην έκπληξη. Στην αφίσα, ας πούμε γίνεται αναφορά στον ποιητή στον οποίο θα είναι αφιερωμένη η βραδιά. Ο ποιητής αυτός είναι ο Μιγκέλ Ερνάτεθ, για τον οποίο η Ισπανία πέρσι γιόρτασε τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ενώ η Ελλάδα σχεδόν τον αγνοεί.

Το μυστικό μας είναι ο τρόπος που θα γίνει αυτό το αφιέρωμα. Είναι μια πτυχή της εκδήλωσης για την οποία και μόνο αξίζει η παρουσία κάποιου στο bar16.

Βασική ιδέα του αφιερώματος είναι το πόσο ο λόγος (και κυρίως ο ποιητικός λόγος) μπορεί να καθορίσει τη ζωή και τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου (πραγματικού αλλά και λογοτεχνικού ήρωα).

Αυτή η προσήλωση στις λέξεις ενός άλλου είναι και ο λόγος που στήνουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη αυτή τη γιορτή.

Ξεκινάμε με χαρά και ενθουσιασμό οι κάτωθι: herinna / Ήχος πλάγιος, μόνος / Μαύρος Γάτος / michalakis / Νοσφεράτος / ο δείμος του πολίτη / το τσαλίμι.

Όποιος θέλει να συνδράμει στην επιτυχία της διοργάνωσης, κάνει link εδώ, αναδημοσιεύει το banner της εκδήλωσης και στέλνει συμμετοχές.

Με εξαίρεση την τρίτη διοργάνωση, κάθε φορά ακολουθεί εκτεταμένο ρεπορτάζ με φωτογραφίες, video και ποιήματα, ώστε να υπάρχει ο απόηχος της εκδήλωσης ως αρχειοθετημένη διαδικτυακή αύρα για να τη γεύεται όποιος θέλει, όποτε θέλει. Οι επισκέψεις στο αρχείο των δύο πρώτων διοργανώσεων επιμένουν πως αυτή η καταγραφή αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της διοργάνωσης.

Θα τα ξαναπούμε.

4 σχόλια:

Μαύρος Γάτος είπε...

Τσάου! Σ;ο)))

tsalimi είπε...

Το τσάου το κατάλαβα (είναι το γνωστό τσάο στα γατιάνικα κατά το νιάου) και ανταποδίδω. Μια μετάφραση παρακαλώ για τ' αποδέλοιπα...

lemon είπε...

Δεν μπόρεσα να βρω πουθενά το μειλ σου, γιαυτό σου γράφω εδώ: αν θέλεις, διάβασε αύριο στο bar16 το ποίημα του Γιώργου Β.Μακρή που έχω εδώ.
Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθεί το δικό μου όνομα, εννοείται :)

Ανακάλυψα τον ποιητη πριν μερικές ημέρες με το βιβλιο Γραπτά Γεωργίου Β.Μακρή (εκδ.Εστία), κατενθουσιάστηκα, και τώρα ψάχνω να το αγοράσω για μένα.
Θα ήθελα έτσι να τον γνωρίσουν κι άλλοι, που αγαπούν τα ποιήματα και που πιθανόν (σαν εμένα) να μην "είχαν πέσει επάνω του" μέχρι σήμερα...

Εδώ έχει κι άλλα ποιήματα του.

Είχα έρθει σε μια διοργάνωση-δεν θυμάμαι ακριβώς πότε, μάλλον ήταν το 2007, μα τότε ήμουν πολύ πιο ντροπαλή... Τώρα μένω στην Αθήνα, ήμασταν στη Θεσσαλονίκη μέχρι χθες, για το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ-εκεί βρήκα και το χαρτάκι για την εκδήλωσή σας. Νομίζω πως αν ερχόμουν φέτος, θα διάβαζα εγώ το ποίημα του Μακρή!

Ευχαριστώ πολύ :)

tsalimi είπε...

Θυμάμαι την επικοινωνία μας, τότε. Σε παρακολουθούσα και στην Αθήνα, ομολογώ για λίγο. Χαίρομαι που τα χαρτάκια εκείνα πιάσανε τόπο. Το e-mail μου είναι γραμμένο κάτω αριστερά, σ' αυτήν την οθόνη. Ευχαρίστως θα το διαβάσω.