Τρίτη, Ιανουαρίου 12, 2010

Η ισχύς των λόγων των πολιτικών και το στρατόπεδο Παύλου Μελά

Διεκδικούμε την απόδοσή του στο Δήμο Σταυρούπολης με τη δική του ευθύνη για τον τρόπο αξιοποίησής του. Η ΤΑ είναι ώριμη και ικανή να διαχειριστεί μεγάλα ζητήματα. Οι Δήμοι έχουν δώσει πολλές εξετάσεις και έχουν πετύχει στον τομέα των αστικών αναπλάσεων και μπορούν να διασφαλίσουν τη βέλτιστη αξιοποίηση του στρατοπέδου με στόχο την ποιότητα ζωής των πολιτών και την ικανοποίηση των αναγκών τους.
Σάββας Σερασίδης, δήμαρχος Σταυρούπολης, 5.4.2007

Ο Δήμος Σταυρούπολης έχει το πολύ σημαντικό προνόμιο να είναι ο Δήμος στα όρια του οποίου βρίσκεται η έκταση αυτή, αλλά φυσικά το μέγεθός της υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του Δήμου Σταυρούπολης και δικαιούχος είναι κάθε πολίτης ο οποίος περιμένει να κάνει χρήση των κοινωνικών, σε τελική ανάλυση, υπηρεσιών που μπορεί να παρασχεθούν στο χώρο αυτό.
Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας, 9.1.2010

Δεν με ενδιαφέρει καθόλου το ιδιοκτησιακό καθεστώς του στρατοπέδου Παύλου Μελά.
Σάββας Σερασίδης, δήμαρχος Σταυρούπολης, 9.1.2010

9 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

...Αν κοιτάξεις από πίσω, ίσως, δεις και το δάσος...

tsalimi είπε...

Αν για σένα δεν είναι δάσος η υποτίμηση ενός φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης με επιστημονική στελέχωση υψηλού επιπέδου τεχνικής υπηρεσίας, αξιόλογο γραφείο επιτελικού σχεδιασμού με πείρα και έργο στα ευρωπαϊκά προγράμματα, δράσεις στον πολιτισμό (και εκπαιδευτικές και πολιτιστικής προσφοράς), με συμμετοχή στη Μονή Λαζαριστών και στην Μπιενάλε Μεσογειακών χωρών, με πρωτοβουλίες που έδωσαν στέγη στη Σχολή καλών Τεχνών και στη Σχολή Κινηματογράφου, με δημότες που εκτός των άλλων εξέδωσαν περισσότερα από εκατό βιβλία, με εικαστική συλλογή έργων από όλα τα μέρη του κόσμου, με εκπαιδευτικούς που κρατάνε ψηλά ένα πήχυ ποιότητας σε δραστηριότητες πολιτιστικές και ερευνητικές τότε δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα.
Δείμε, το έλλειμα στην Σταυρούπολη, είναι κυρίως πολιτικό. Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι εμπνευσμένοι οραματιστές και ικανοί διαχειριστές οικονομικών μεγεθών και ανθρώπινης δεξιότητας στον τόπο μας, διαχρονικά.
Όλα τα άλλα είναι για κομματική και μικροπολιτική εκμετάλευση.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλά τα μεγάλα λόγια, αλλά η Σταυρούπολη έχει και ανθρώπους την ξεπούλησαν σε εργολαβικά συμφέροντα και την οικοδόμησαν μέχρι τελευταίου τετραγωνικού χωρίς υποδομές. Έχει και ανθρώπους που την έκαψαν, ειδικά όταν ανήλθαν στο δημοτικό θώκο εγκαταλείποντας τις ελπίδες του λαού που τους ψήφισε, έχει και ανθρώπους που πέρασαν, είδαν κι έφυγαν με το κεφάλι σκυμμένο.

Αν όμως θέλεις εσύ να πεις ότι οι τεχνοκρατικοί και οι ακαδημαϊκοί φορείς μπορούν να αντικατασταθούν από το επιστημονικό προσωπικό ενός Δήμου, τότε έχει καλώς. Κράτα τα όνειρά σου για κάτι μικροστό κι άσε εμάς να οραματιζόμαστε κάτι μεγάλο. Αν θεωρείς ότι οι πολίτες δεν πρέπει να συμμετέχουν στο φορέα διαχείρισης, αλλά να εκπροσωπείται από αιρετούς -που κάποιοι άλλοι στο μέλλον ίσως να θελήσουν να το τσιμεντάρουν, όπως μέχρι πρόσφατα υπερασπιζόσουν, έχει καλώς.

...το δάσος πάντως παραμένει εκεί, ακόμα δεν έφυγε...

tsalimi είπε...

Το μένος σου απέναντι σε πολιτικούς σου αντιπάλους σε εμποδίζει να κάνεις μια σοβαρή κουβέντα.
Δείμε, σ' αυτήν την πόλη, υπάρχει μνήμη και λογική. Οι δε πόντιοι του χωριού μου έχουν και μια ωραία παροιμία: Πρώτα όβασον κι επεκεί κακάντσον. Πα να πει κάνε κι εσύ μια στάλα έργο και μετά πιάσε στο στόμα σου όποιον γουστάρει η ψυχούλα σου.
Για την ώρα, στα μεγάλα λόγια και τις κατά φαντασίαν νίκες, δεν φέρνεις κάτι καινούριο. Είναι η κλασική συνταγή για επιτυχία στα μεγάλα που οραματίζεσαι. Καλή τύχη στο δρόμο που διάλεξες.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αχ, εκείνο το δάσος...

Κάθε άλλο πάντως από μενος. Δεν ήταν μένος αυτό που εξέφρασα, αλλά το διαχρονικό αποτέλεσμα εκλογών και μετέπειτα φήμης. Βλέπεις δεν έχουν όλοι την υστεροφημία του Χρήστου μετά τη θητεία τους (από όποιο αιρετό πόστο). Να με κατηγορήσεις ότι ασκώ αυστηρή κριτική κι ότι συγκρίνω εκ των υστέρων κάποιους και κάποιους εν τη δράσει, να σου ναι (αν κι εσύ σε τούτο το ύφος κινιόσουν. Αλλά να με χαρακτηστήσεις "μενόμενο", μάλλον ξεφεύγει από τη σταθερή ψύχραιμη κριτική μου -και μάλλον θα έπρεπε να το πάρω προσωπικά.

Για το "στάλα έργο", δε θα πω τίποτα. Μάλλον μιλούν μόνες τους οι δηλώσεις Βενιζέλου, το κίνημα πόλης για τα στρατόπεδα με επικεφαλής το Σερασίδη (και πιο τοπικά μιλούν οι εξαφανισμένες κολώνες της ΔΕΗ, η Ωραιοκάστρου, η Γωγούση, η Λαμπράκη αύριο, το κολυμβητήριο κ.ά.) Οι κατά φαντασίαν νίκες πάντως και έργα δε με αγγίζουν καθόλου.

Αλλά, έχει πλάκα όταν κάποιο δείχνει το φεγγάρι κι άλλοι κοιτούν το δάχτυλό του.

Ανώνυμος είπε...

Ας τελειώνουμε πια με τις προσωπικές εκτιμήσεις για το παρελθόν των αιρετών της μικρής μας πόλης. (Άλλωστε σε λίγο, με τον Καλλικράτη κλπες παρεμβάσεις, οι εκτιμήσεις για τους τοπικούς ηγέτες μας θα χαθούν στη μετάφραση) Το γεγονός είναι πως όλοι κρίθηκαν από την συλλογική πολιτική σοφία. Αν νομίζουμε πως έκανε λάθος ο λαός ας αναλάβετε εσείς (γιατί εγώ αρνούμαι) να διορίζετε δήμαρχους. Τσαλίμι, είναι γεγονός όλες οι διοικήσεις στήριζαν τον μητροπολιτικό χαρακτήρα του ΠΑΡΚΟΥ ΜΕΛΑ. Όλες πρότειναν ευρύτερο διαχειριστικό φορέα (και έτσι πρέπει διότι είναι άδικο ένα υπερτοπικό πάρκο να το χρεώνεται μόνο ένας δήμος). Τώρα, το να πιαστείς από μία φράση που αφορά την απόδοση και όχι την λειτουργία και τον χαρακτήρα και να την κάνεις σημαία (θέλοντας να πεις τι άραγε?) δε νομίζω πως βοηθά την υπόθεση. Και το σπουδαιότερο, έχετε την εντύπωση πως το πάρκο θα αποδοθεί σε λιγότερο από 10 χρόνια? Αυτά που ζητά ο υπουργός θέλουν μία δεκαετία τουλάχιστον για να ωριμάσουν. Εμείς μέχρι τότε την δουλειά μας: Συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε κοινωνική συνείδηση για τον δημόσιο χαρακτήρα του χώρου (μέχρι στιγμής καλά τα πάμε ), αναδεικνύουμε το χώρο και τον αξιοποιούμε με ήπιες πολιτιστικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές, εναλλακτικές κλπ χρήσεις, και δεν δομείται τίποτε υπέργειο.

Και κάτι ακόμα: ...η υποτίμηση ενός φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης με επιστημονική στελέχωση υψηλού επιπέδου τεχνικής υπηρεσίας, αξιόλογο γραφείο επιτελικού σχεδιασμού με πείρα και έργο στα ευρωπαϊκά προγράμματα... Τσαλίμι, αναφέρεσαι στο δήμο Σταυρούπολης? με αγάπη ΙΚΤΙΝΟΣ

Ενας Γνωστός! είπε...

Απίστευτο!

Καλά ο Δείμος, υπάλληλος είναι και τα βλέπει έτσι. Εσύ βρε Τσαλίμι πως το έκανες το μαγαζί θεριό; Αντιμετωπίζεις μάλλον τον Δήμο Σταυρούπολης ως σύλλογο που ίσως και να είναι, με τους εμπειρισμούς και τους ερασιτεχνισμούς του και τα βαφτίζεις οράματα που το μόνο που κρύβουν είναι προσωπικές και οικονομικές επιδιώξεις. Δηλαδή το προηγούμενο σχέδιο που κατέθεσε ο Δήμος Σταυρούπολης και ήσουν και αντιδήμαρχοε ήταν μια χαρά; Μας κοροσϊδεύεις; Και αυτό δεν θα είναι; Και στο προηγούμενο ο Δ.Σ είχε λόγο και σ' αυτό δεν θα έχει!
Εγώ, και πολλοί άλλοι πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι ψέματα και γίνονται έτσι για τα λόγια. Γιατί χρειάζονται και πολλά λόγια. Λόγια Λόγια.
Όμως έτσι για να το ελαφρύνω: Να βάλω ένα κουίζ και στους δύο σας. Ποιός είναι αυτή τη στιγμή ο "κερδισμένος" με την υπόθεση; Φυσικό πρόσωπο εννοώ.

Φιλιά
Ένας γνωστός σας!

tsalimi είπε...

Ανώνυμε IKTINE τις προσωπικές εκτιμήσεις τους και μόνο μπορούν να καταθέσουν τα φυσικά πρόσωπα. Το αν η συλλογική έκφραση κρύβει κατ' ανάγκην και πολιτική σοφία, ελέγχεται.
Έχεις δίκιο για το μητροπολιτικό χαρακτήρα όπως και για το φορέα διαχείρισης. Άλλο βέβαια θέμα είναι η υπερτοπική διαχείριση (δια του υπερτοπικού φορέα) και άλλο το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Δεν πιάνομαι από μια φράση, ούτε μέμφομαι τον δήμαρχο για την θέση του. Μέμφομαι την αβασάνιστη και εύκολη ΑΛΛΑΓΗ της θέσης του μετά την υπουργική παρέμβαση. Δεν φαίνεται αυτό στα αποσπάσματα; Δεν έβαλα τα απαραίτητα links επειδή δεν περίμενα ότι θα αμφισβητηθούν τα ρηθέντα. Φυσικά και δεν κάνω καμιά σημαία μια και μοναδική φράση. Δεν ξέρω τι γνωρίζεις αλλά και εδώ φαίνεται να επαναλαμβάνεται το σκηνικό με τη Μονή Λαζαριστών (όλως τυχαίως, ο ίδιος υπουργός διευθέτησε στην κρίσιμη περίοδο του 1997 και τα της Μονής και οι αυτοδιοικητικοί απλώς υπάκουσαν).
Συμφωνώ απολύτως για το περιεχόμενο της δουλειάς μας (ελπίζω να μην με εξαιρείς) από εδώ και πέρα όπως και πριν.
Ναι στον Δήμο Σταυρούπολης αναφέρομαι και επαναλαμβάνω πως το έλλειμά του δεν είναι επιστημονικό και διοικητικό αλλά πρωτίστως πολιτικό. Οι αιρετοί, διαχρονικά, βρέθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Αυτή τη διατύπωση την έκανα και ως δημοτικός σύμβουλος σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου και φυσικά δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου.
Χαίρομαι που τα είπαμε κι ας προτίμησες την ανωνυμία.

tsalimi είπε...

Ανώνυμε γνωστέ
εγώ δεν μίλησα για οράματα του Δήμου Σταυρούπολης αλλά για οραματιστές ανθρώπους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού και αυτό ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ. Σ' αυτούς συγκαταλέγω, εκτός από πολιτικούς και διοικητικά στελέχη.
Δεν υπερασπίζομαι κανένα σχέδιο σε βάρος κάποιου άλλου. Η κριτική μου σε αυτήν την διοίκηση έχει να κάνει με την στάση της να λοιδωρήσει αντί να αντικρούσει το σχέδιο με το οποίο διαφωνεί.
Οι προσωπικές μου θέσεις κατατέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο στο οποίο συμμετείχα και μιλούσαν για ΧΡΕΟΣ της πολιτείας απέναντι στον προσφυγικό οικισμό και την μετεξέλιξή του σε σημερινή Σταυρούπολη που πρέπει να εξωφληθεί ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ από μεριάς της. Ως μέλος της διοίκησης πρέπει να ξέρεις, δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθώ επί της μελέτης του 2006 γιατί απλώς δεν συζητήθηκε τότε αλλά μόνον όταν ανέλαβε η επόμενη διοίκηση και εγώ δεν εκλέχτηκα μέλος σε εκείνο το δημοτικό συμβούλιο.
Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα φυσικό πρόσωπο κερδισμένο (όπως κι αν το εννοείς το κερδισμένο) από την υπόθεση Παύλου Μελά.
Δηλώνεις γνωστός, δεν μου δίνεις τη χαρά να ξέρω με ποιον συνομίλησα, αλλά είμαι πρόθυμος να το ξανακάνω.