Δευτέρα, Ιουνίου 29, 2009

Μια ντροπή και μια ελπίδα

Να μη γίνει το στρατόπεδο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ χώρος για λαθρομετανάστες (ομάδα στο facebook) με 2.279 μέλη.


Περιγραφή της ομάδας στο facebook: ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ 3.500 ΞΕΝΟΥΣ ΕΔΩ......ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ..........ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.....

Τα σχόλια που δημοσιεύονται σ' αυτήν την ομάδα ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ κάθε επιχείρημα όσων αντιτίθενται στην μετατροπή του στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών. Είναι ντροπή. Καθαρή και χωρίς μισόλογα. Ας το σκεφτούν όσοι βιάστηκαν να σπείρουν "αγωνιστικούς" ανέμους. Τώρα πρέπει ΑΥΤΟΙ πρώτοι να θερίσουν τις θύελλες του μίσους και της ανοησίας.


Από την άλλη μεριά, κάτι φαίνεται να κινείται και εκτός δημοτικών γραφείων. Αρχίζει να γίνεται κοινωνική υπόθεση το θέμα του στρατοπέδου Παύλου Μελά; Τι να πω;

Θα πάω σ' αυτό το φεστιβάλ και δεν θα γίνω φίλος της ομάδας στο facebook.

12 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μου κάνει εντύπωση ο τρόπος που χειρίζεσαι το θέμα. Αντί θα δεις τον ίδιο το διάλογο -παρά τα όποια εθνικιστικά επιχειρήματα- απλά κάθεσαι και χαρακτηρίζεις τη δημοτική αρχή. Βέβαια, η δημοτική δοίκηση αν ξεπουλούσε στρέμματα στο στρατό και αν δεν έκανε ζήτημα πόλης το στρατόπεδο, θα ήταν όλα καλά. Αν συμφωνούσε ο δήμος στη συνδιαχείριση -όπως σύμφώνησε το 2006- όλα θα ήταν καλά.

Προφανώς, όμως, η ενόχληση ήρθε από την άμεση κινητοποίηση. Προφανώς, ενόχλησε που κινηθήκαμε πριν βγει απόφαση (όπως στην Πάτρα) που μετά ξέρουμε πόσο δύσκολα ανατρέπεται.

Έπρεπε, μάλλον, να ξεπουλήσουμε το όραμα των Σταυρουπολιτών και να δεχτούμε τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε κέντρο συγκέντρωσης (γιατί ξέρουμε τι είναι η υποδοχή των παράνομων μεταναστών) άλλων εποχών.

Το φόβο δεν τον καλλιεργεί η δημοτική αρχή, αλλά η ανικανότητα και η προχειρότητα της κυβέρνησης. Αντί, λοιπόν, να δούμε το θέμα της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής καθόμαστε και μηρυκάζουμε μικροπαραταξιακές κορώνες. Εμείς πολύ απλά θέλουμε όλο το πρώην στρατόπεδο ένα πάρκο φυσικού πρασίνου. Αν θεωρείς ότι ένα τέτοιο πάρκο μπορεί να δεχτεί μετανάστες, είναι κι αυτό μία άποψις.

tsalimi είπε...

Και τους μετανάστες και το ίδιο το στρατόπεδο τους χρησιμοποιείτε ως πιόνια στο πολιτικό σας παιχνίδι. Δεν σας ενδιαφέρει η προοπτική του στρατοπέδου αλλά η προοπτική της παράταξής σας. Άνθρωποι που καταδέχτηκαν να γράψουν και να κυκλοφορήσουν ένα άθλιολιβανιστήρι και να επαίρονται για αστραπιαίους "λαϊκούς" αγώνες και "περιφανείς" νίκες, μόνο για αγώνες και νίκες δεν ενδιαφέρονται. Τους αρκεί μια εκλογική επικράτηση, έστω και σε επιπεδο ποσοστών μόνο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλά καλά μην το λέτε εσείς αυτό. Δεν αρμόζει. Μπορούσαμε είναι η αλήθεια να αρνηθούμε τη σχετική μας υπόσχεση προς τους Σταυρουπολίτες και να ξεπουλήσουμε την ιδέα του Μητροπολιτικού Πάρκου και να βάλουμε εκεί μέσα ό,τι έλλειψη έχει η πόλη (ΙΚΑ, Δημαρχείο, οικισμό αξιωματικών). Όλα χωράνε και αυτή είναι η καλή προοτική για την πόλη. Αχχχχχχχ... Και ακτηγορούμε για πολιτικές σκοπιμότητες. Οι ακροβατισμοί του παρελθόντος και οι σημερινές εμμονές σ' εκείνους τους ακρωβατισμούς πόσο εύκολα ξεχνιούνται...

έφη είπε...

Δεν καταλαβαίνω τι λες τόσο καιρό (θα σχολιάζω μόνο επειδή είμαι μέσα στην προηγούμενη φωτογραφία με το κείμενο του καραγκιόζη, και άμεσα μιλάς και για μένα).
Προσωπικά, για το θέμα στρατοπέδων συγκέντρωσης, θέλω να δω φράχτες να πέφτουν και όχι καινούργιους να σηκώνονται. Τι προτείνεις εσύ;
Επίσης, απ΄όσο ξέρω κοινή θέση των ανθρώπων που σχετίζονται με το φεστιβάλ είναι ότι δεν πρέπει να χτιστεί τίποτα στο χώρο του στρατοπέδου, ούτε οικισμός αξιωματικών, ούτε ΙΚΑ κλπ. Δε βρίσκεσαι στην ίδια πλευρά, μη μπερδευόμαστε.

tsalimi είπε...

Δείμε, αυτό που σκοπίμως κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις είναι πως με το υπάρχον νομικό καθεστώς, με το υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα δύο συμβαλλόμενα μέρη στρατός-δήμος έφτασαν σε μια συμφωνία συνδιαχείρησης όπως την λες 90%- δήμος, 10%-στρατός (χοντρικά), το 2006. Το 100% που επικαλείσαι ως διεκδίκηση της παρούσας διοίκησης δεν υφίσταται στην πράξη: κι εσείς για συνδιαχείρηση μιλάτε όταν δίνετε όλα τα διατηρητέα στο στρατό για πολεμικό μουσείο κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο.
Αυτό λοιπόν που μ' ενοχλεί δεν είναι το διαφορετικό νόημα που δίνουμε (εσύ κι εγώ) στην αξιοποίηση του στρατοπέδου αλλά στον λόγο που εκφέρετε ο οποίος είναι δημαγωγικός και "επικοινωνιακός". Πώς λέγεται αυτό που δεν λες όλη την αλήθεια;

Αγαπητή μου έφη, μη βιάζεσαι να με βάλεις απέναντι. Το κείμενο που διάβασες στηλιτεύει τη σπουδή και τη φούρια να "δείξουν" κάποιοι αγώνες και νίκη και δεν τοποθετείται επί της ουσίας της μετατροπής του Παύλου Μελά σε Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών.
Ομολογώ ότι όσο με κλόνιζε η θέση κάποιων που με κατηγορούσε ως ρατσιστή, επειδή διαμαρτυρόμουν για τον ΟΚΑΝΑ, παρόλο που εγώ εστίαζα στις παράπλευρες εγκληματικές δράσεις και την κακή λειτουργία του προγράμματος και όχι στη θεραπεία των τοξικομανών, άλλο τόσο με εκπλήσσει η άνεση με την οποία κάποιοι στρέφονται συλλήβδην εναντίον των ξένων. Ακόμα λοιπόν και γι' αυτό το θέμα έγραψα πως με ενοχλεί το γαργάλημα στη μασχάλη του ρατσιστικού τέρατος που κρύβουν τα γελοία συνθήματα της συγκεκριμένης ομάδας του facebook.
Όσο για τα περιβόητα σπίτια των αξιωματικών, μάλλον θέλει μεγάλη δόση αυθαιρεσίας να τα χρεώσεις σε όποιον γουστάρεις ως σήμα της αξιοποίησης του σταρτοπέδου. Αυτό κατάλαβες από όλη τη μελέτη του 2006; Την οποία δεν υποστηρίζω πλήρως κι εγώ αλλά δεν ανέχομαι να την αποσιωπούμε και να τη λοιδωρούμε εμφανίζοντάς την ως συνώνυμο λίγων κτιρίων.
Και βάζεις το χέρι στη φωτιά ότι οι πολιτικοί της Σταυρούπολης που θα κληθούν στο μέλλον να διαχειριστούν την -σύμφωνα με τη δική σου μελέτη- γη του στρατοπέδου δεν θα αρχίσουν τις εκπτώσεις; Εγώ καλή μου αυτό το έργο το έχω ξαναδεί στη Μονή Λαζαριστών όπου η μελέτη του Χρυσομαλίδη που επελέγη τελικά για υλοποίηση δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έγινε εκεί από τον Πανδή και τους άλλους μάνατζερς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, ακόμη και στις μικρές παρεμβάσεις που θλελαμε να κάνουμε μαζί στον περίγυρό του. Δες και κάτι πρόσφατο. Γιατί άνοιξε η οδός Κολοκοτρώνη στην οδό Λαγκαδά, άραγε; Και μάλιστα τόσο γρήγορα; Δεν υπήρε μελέτη σύμφωνα με την οποία κατασκευάστηκε;
Έτσι, αν για κάτι δεν είμαι σίγουρος είναι για το ποιος έχει ΟΛΟ το δίκαιο με το μέρος του. Όσον αφορά την ουσία της διεκδίκησης ΟΛΟΥ του στρατοπέδου ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ, ανατρέξτε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σταυρούπολης του 2003-2006 για να μην παίρνουν τα βόλια σας όλους ανεξαιρέτως.

έφη είπε...

Εγώ ούτε βόλια πετάω, ούτε θα ανατρέξω στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου. Αν έχουμε να πούμε κάτι το λέμε με απλά ελληνικά.

tsalimi είπε...

Κατάλαβα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αγαπητέ, μάλλον σκοπίμως παρερμηνεύεις πολιτικά και γλωσσολογικά τη συνδιαχέιριση. Εγώ απλά κάνω λόγω για φορέα για το αστικό πράσινο με επικεφαλής την οικεία τοπική αρχή κι έναν ενιαίο φορέα για όλη την πόλη. Η πολιτική διαφορά είναι όχι στη διαχείριση, αλλά στον ετερόπτωτο προσδιορισμό. Μιλάμε για Συνδιαχείριση ΠΡΑΣΙΝΟΥ κι όχι ΚΤΙΡΙΩΝ (ΙΚΑ, ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ κλπ). Γιατί ο ετερόπτωτο προσδιορισμός καθορίζει αν ο μπάτσος είναι όργανο σαν το μπουζούκι ή αν είναι όργανο της τάξης. Οι σοφιστείες δε μου αρμόζουν, νομίζω...

Επί τη ευκαιρία, το υπάρχον νομικό καθεστώς τονίζει ότι πορέι η έκταση να παραχωρηθεί σε άλλη έκταση του δημοσίου ή σε άλλο στρατόπεδο.

Αν κατάλαβα καλά από 5ην απάντηση πάντως προς την Έφη, επειδή το μέλλον δεν είναι βέβαιο να επιλέξουμε τη συνδιαχέιριση και το νεοφιλελεύθερο όραμα της προηγούμενης δημοτικής αρχής για το στρατόπεδο; Ίσως βέβαια κάνω λάθος.

tsalimi είπε...

Σφυρίζεις το γνωστό σκοπό και δεν έχω καμία διάθεση να σε σιγοντάρω. Άλλα γράφω για άλλα απαντάς. Έγραψα εγώ για συνδιαχειρηση ΙΚΑ; Δεν είπε ο δήμαρχός σου για αξιοποίηση από τον στρατό των διατηρητέων; Πώς με κόβεις; Να θεωρώ τον αστυνομικό μπουζούκι επειδή είναι όργανο; Δείμε, ή ψηλά πήρες τον αμανέ ή αλλού είσαι νυχτωμένος.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η διαφορά μάλλον είναι ότι κοιμάμαι αλλού, γιατί πώς αλλιώς να ερμηνεύσω την εμμονή σου στο σχέδιο Παπαδόπουλου (από το οποίο όμως εξαιρείς το ΙΚΑ κλπ) ή τη μετέπειτα στάση στου -προς τιμήν σου;

Κι εγώ βλέπεις έθεσα ζητήματα πυο δεν απαντήθηκαν και όχι αφοριστικά -ως συνήθως αλλά θρασσώς επίμονα. Δεν είναι όμως στο δικό μου θράσος το ζητημα, αλλά στη ρητορική που αναπτύσσεται. Και δυστυχώς στην Ελλάδα η ρητορική αναπτύσσεται εκεί που δεν υπάρχουν αποτελέσματα.

tsalimi είπε...

Μεγάλη κουβέντα είπες, στο τέλος. Την κρατάω για το μέλλον αφού συμφωνώ απολύτως.
Καλή σου μέρα.

parkos melas είπε...

Βρε σεις τί είναι αυτά που λέτε; Τί διανοητικά σχήματα είναι αυτά; τί λεξιλαγνεία! Απίστευτοι.

Το μόνο που μας σώζει είναι ένα: όλα γκρέμισμα! Να μην μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα.

Βρε ουστ και εσείς και οι δήμαρχοί σας που θα μας σώσετε. Με τα πάρκα και τι αηδίες. Και αυτοί οι καϋμένοι οι μετανάστες πόσο ακόμη θα υπέφεραν μέσα σ' αυτό το άθλιο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ω! Τί ωραία ανάπτυξη, μα τί εξαιρετικά σχέδια. Αφήστε τις βλακείες και συνέλθετε. Θα μας φάνε λάχανο.

Εγώ εάν ήμουν κανένας εργολάβος θα σας χρηματοδοτούσα κιόλας να βγάλετε κανένα περιοδικό.