Παρασκευή, Ιανουαρίου 09, 2009

Ο θησαυρός του βενζινάδικου ή (υδρογον)άνθρακες ο θησαυρός;










Αυτό το εντυπωσιακό κτίσμα με το κυκλικό δάπεδο κρυβόταν μερικά μέτρα κάτω από το βενζινάδικο της Καραολή και Δημητρίου, απέναντι από το πρώην εργοστάσιο ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Δεν βρήκα κανένα σχετικό δημοσίευμα από το Νοέμβριο του 2008 και μετά. Είναι βέβαια νωρίς για αρχαιολογικές ανακοινώσεις, αλλά θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ένα πρώτο σχόλιο από κάποιον ειδικό.
Μια πρώτη σκέψη είναι πως πρόκειται για δεξαμενή ή υδραγωγείο. Μάλλον όμως είναι λανθασμένη αφού φαίνεται μια είσοδος πολύ χαμηλά, ακριβώς στο δάπεδο του κτίσματος.
Από όσο γνωρίζω, αν εξαιρέσει κανείς έναν παλαιοχριστιανικό ναό που βρέθηκε στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, πρέπει να είναι το μεγαλύτερο σε όγκο αρχαιολογικό εύρημα στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Περιμένω με ενδιαφέρον επίσημες ανακοινώσεις.

4 σχόλια:

tsalimi είπε...

Ρωμαϊκή δεξαμενή λένε οι πληροφορίες.
Λογικό ακούγεται αφού είναι δίπλα σε (και) ρωμαϊκό δρόμο,την οδό Λαγκαδά, τμήμα της Εγνατίας οδού, κατά πολλούς.
Λίγο ανατολικότερα περνάει και ο υστερο-(ή και μετα-)βυζαντινός αγωγός που μετέφερε το νερό του Λεμπέτ (Ευκαρπία) στην κιστέρνα των Αγίων Αποστόλων δίπλα στη Λιταία Πύλη της Θεσσαλονίκης.
Στη Δυτική Θεσσαλονίκη των ρεμάτων και των ελών είναι λογικό (;) και τα μνημεία της να αφορούν στο νερό.
Ο αρχαιολόγος του μέλλοντος που θα σκάψει και τη λεωφόρο που περνάει λίγο δυτικότερα από το νέο εύρημα, θα έρθει αντιμέτωπος και με τα νερά του (εγκιβωτισμένου) Δενδροπόταμου.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Τσαλίμι και σου εύχομαι να χεις μια καλή και δημιουργική χρονιά
Χωρίς να μαι ειδικός, η επεξεργασία του δαπέδου ( η οποία, εάν εξαιρέσεις τις ρηγματώσεις, βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση!)και η ύπαρξη "υγειονομικής γωνίας" στο τελείωμα του( η οποία ταυτόχρονα λειτουργεί και στεγανωτικά στο ευαίσθητο εκείνο σημείο του)παραπέμπει σε δεξαμενή ή υδραγωγείο όπως έγραψες.
Καλή χρονιά σου εύχομαι και πάλι

Arkon είπε...

Μήπως τελικά αντί για βενζινάδικο στη θέση αυτή κτίστηκε το σουπερ μαρκετ του βερόπουλου? γιατί δεν βλέπω βενζινάδικο απέναντι από το παλιό αγνό τώρα. Εντωμεταξύ προέκυψε κάποια ανακοίνωση περί αυτού?
Ευχαριστώ

tsalimi είπε...

Υπήρχε βενζινάδικο και στη θέση του χτίστηκε η οικοδομή που στέγασε τον Βερόπουλο, τώρα Mymarket. Σκάβοντας για τα θεμέλια βρέθηκαν αυτά των φωτογραφιών.