Κυριακή, Δεκεμβρίου 07, 2008

Αυτοί μαζί κι εμείς χώρια!


Πριν κάμποσες ημέρες, γέμισε η οδός Λαγκαδά και όχι μόνο, με πασσάλους πάνω στους οποίους υπήρχαν δύο επιγραφές, με το καφέ φόντο των μνημείων. Η από πάνω έγραφε "Μονή Λαζαριστών" και η από κάτω "Les Lazaristes". Το γνωστό πολιτιστικό συγκρότημα και το απέναντί του γνωστό ξενοδοχείο.
Μάλλον φαίνεται καθαρά ποιος τις έβαλε και ποιος τις πλήρωσε.
Κάποιοι αντέδρασαν.
Μια επιστολή διαμαρτυρίας κυκλοφόρησε από χέρι σε χέρι κι έφτασε και στα χέρια κάποιων επισήμων, όπως του δημάρχου Σταυρούπολης π.χ.
Μετά από λίγες ημέρες, η κάτω επιγραφή έχασε το χρώμα της και έγινε γαλάζια. Είναι όμως πάντα κάτω από την καφέ: δίδυμο!
Σήμερα έπεσε στα χέρια μου το free press περιοδικό της Θεσσαλονίκης city (5-11.12.2008) και βλέπω την ολοσέλιδη διαφήμιση που υπερίπταται.
Έχουν πάψει πλέον να τηρούν και τα προσχήματα.
Το απέναντι ξενοδοχείο, πήρε μετά από διαγωνισμό φυσικά, το εστιατόριο που στεγάζεται μέσα στη Μονή Λαζαριστών. Τώρα κάνει και από κοινού εκδηλώσεις με φορείς που φιλοξενούνται στη Μονή και συμμετέχουν στη διαχείρισή της. Και το Υπουργείο πολιτισμού από κοντά.

Μήπως, λέω, μήπως ήρθε η ώρα να τεθεί το ζήτημα της Μονής Λαζαριστών πιο σοβαρά; Μήπως να ξυπνήσουν οι δήμαρχοι των Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης και να απαιτήσουν το αυτονόητο: επιστροφή της Μονής στις τοπικές κοινωνίες και λειτουργίας της σε νέα βάση, όπως ακριβώς διεκδικήθηκε στη δεκαετία του 1980 και σώθηκε από καταπατητές και εμπρηστές;
Μήπως να το πάρουμε όλοι σοβαρά και να μην πατήσουμε το πόδι μας εκεί ώσπου να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς πριν δούμε κανένα συμβόλαιο που θα την αποδίδει στον εμπνευσμένο επενδυτή;

7 σχόλια:

SATANASSO είπε...

Mην ξεχνάς Σπύρο, ότι η παλαιότερη διοίκηση χάρισε στο ξενοδοχείο και τμήμα της ρυμοτομίας της οδού Κολοκοτρώνη για την μεγαλοπρεπή του είσοδο!

tsalimi είπε...

Δεν έχω καμία αμφιβολία,ότι και με την παλαιά διοίκηση, τα ίδια θα γίνονταν. Η προσπάθειά μου, και τότε, να αλλάξει η λογική της διαχείρισης της Μονής και να πάψει η Εταιρεία να είναι δερβέναγας επί παντός του επιστητού, σκόνταψε στο νομάρχη και το δήμαρχο. Νόμιζα ότι θα βοηθούσαν να επικρατήσει μια πιο αυτοδιοικητική λογική. Επικράτησε όμως η λογική της "ανάπτυξης" και των μάνατζερ, βοήθειά μας. Οι ψευδαισθήσεις,θέλω να πιστεύω, όμως είναι για να τελειώνουν.

Ανώνυμος είπε...

Αχ, Σπύρο, Σπύρο!!! Κράξιμο που χρειάζεσαι, αλλά ποιός μπαίνει στο κόπο. Αντιδήμαρχος δεν υπήρξες; Για ρώτα τους φίλους σου σχετικά με τον επενδυτή και τις "αγαθές" προθέσεις του; Κάτι θα ξέρουν.

tsalimi είπε...

Κρινόμαστε με τα έργα μας και την συνολική πολιτική πορεία μας. Κριτική με εξυπναδίτσες δεν γίνεται. Ξαναδιάβασε προσεκτικά το κείμενο,τουλάχιστον.

Ανώνυμος είπε...

Οι δήμαρχοι των δυτικών συνοικιών και το υπόλιπο πολιτικό προσωπικό (αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη, κλπ) δεν μπορούν να διαχειριστούν τα δικά τους κακοφταιγμένα πνευματικά κέντρα, η Μονή Λαζαριστών τους έλειπε.
Μήπως όμως ήρθε η ώρα να ζητήσουμε η Μονή Λαζαριστων να διοικείται απ' ευθείας από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μήπως και από εκεί κεντρικά μπορεί να γίνει καλύτερη δουλειά;

tsalimi είπε...

Αν είναι να το πάρουμε απόφαση πως μια πόλη 300000 κατοίκων δεν μπορεί να δώσει μια ταυτότητα σε κάτι σαν τη Μονή Λαζαριστών τότε είμαστε άξιοι των δημάρχων μας όπως και των υπουργών μας, οι οποίοι έφεραν τα πράγματα εδώ που τα έφεραν.

"Μήπως να ξυπνήσουν οι δήμαρχοι των Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης και να απαιτήσουν το αυτονόητο: επιστροφή της Μονής στις τοπικές κοινωνίες και λειτουργίας της σε νέα βάση, όπως ακριβώς διεκδικήθηκε στη δεκαετία του 1980 και σώθηκε από καταπατητές και εμπρηστές;"
Αυτή η φράση ήθελα να σημαίνει πως οι τοπικές κοινωνίες και όχι οι δήμαρχοι, να θέσουν τους νέους κανόνες λειτουργίας της Μονής. Υπάρχουν άνθρωποι και φορείς που μπορούμε να τους εμπιστευθούμε κάτι τέτοιο. Ίσως το καταφέρουν μέσω των δημάρχων αλλά όχι από τους δημάρχους τους ίδιους.

Ανώνυμος είπε...

Ο ενας ανίκανος διαδέχτηκε τον αλλο.