Πέμπτη, Νοεμβρίου 27, 2008

Το “West side story” της ΘεσσαλονίκηςΕίναι μιούζικαλ και έχει θέμα τη γενιά της μεταπολίτευσης. Δεν είναι κωμωδία ούτε και αμιγώς δράμα. Είναι “Ο δρόμος”, ένα έργο που ανεβαίνει από τη θεατρική ομάδα “Σκηνή, δυτικά”.

Πρόκειται για μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, που έχει σκοπό της την ίδρυση θεατρικής στέγης στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Γιʼ αυτό και η παράσταση έχει τη βοήθεια των δήμων Ευόσμου και Σταυρούπολης.
Συγγραφέας του έργου είναι ο Σπύρος Λαζαρίδης και τη μουσική έγραψε ο Μπάμπης Κουρκούδιαλος. Το μιούζικαλ αυτό πραγματεύεται την αναμέτρηση κάποιων σημερινών ενηλίκων με την εφηβεία τους στα χρόνια της δεκαετίας του ʼ70, με σκηνικό έναν δρόμο των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Είναι μία εποχή κατά την οποία ακόμη υπήρχε η έννοια της γειτονιάς και οι κάτοικοι λίγο πολύ γνωρίζονταν μεταξύ τους. Παρʼ όλα αυτά το έργο μιλά για ένα τρομερό έγκλημα, ενώ έντονη είναι και η παρουσία του φανταστικού στοιχείου. “Στο έργο το στοιχειό μιλάει. Πεθαμένος φυσικά. Μόνο έτσι θα μπορούσε να μιλήσει. Σαν στοιχειό. Όσο ζούσε, ήταν φοβισμένος και δειλός. Εντούτοις η ασήμαντη ζωή του μπλέχτηκε σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της εποχής που έζησε, η δε γη στην οποία μεγάλωσε και πέθανε μεταμορφώθηκε στη σύγχρονη εποχή σε ιδιαίτερης αξίας φιλέτο του real estate”, σημειώνει ο συγγραφέας.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Σταυρούλα Μαμούτου, τα σκηνικά έκανε ο Τάσσος Τσιάχτας, τα κοστούμια η Χάιδω Μαντζουρανάκη και η επιμέλεια της κίνησης είναι της Αυγής Προγκίδη. Το έργο ήδη παρουσιάστηκε στον Εύοσμο με μεγάλη επιτυχία, ενώ η παράσταση τώρα ανεβαίνει στη Σταυρούπολη και συγκεκριμένα στις 28, 29 και 30 Νοεμβρίου, στις 8.30 μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης (Λαγκαδά 221, τηλ. 2313 302833-4-5).


Εφημερίδα Μακεδονία,
Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

4 σχόλια:

Η ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Για επόμενες παραστάσεις αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να καταχωρήσετε την εκδήλωσή σας στο http://www.ipolistonkosmo.gr. η να στείλετε δελτίο τύπο μέσω σχολίου στο http://thessalonikiforfree.blogspotc.com.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άντε και νέες, ακόμα περισσότερες, υπερπαραγωγές.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τώρα πια που είδα την παράσταση, έχω να πω μόνο καλά λόγια. Όχι μόνο η προσπάθεια, αλλά και το ίδιο το αποτέλεσμα είναι αξιέπαινα. Μακάρι να είχαμε κάθε τόσο μία τέτοια παράσταση. Μπράβο.

tsalimi είπε...

Σ' ευχαριστώ Δείμε. Είμαι κι εγώ ικανοποιημένος από τις παραστάσεις της Σταυρούπολης. Όλα πήγαν καλά.Πάμε γι' άλλα!