Σάββατο, Αυγούστου 08, 2020

Η γοητεία της πίσω όψης των τυπωμένων φωτογραφιών!

 Προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο μια εκδήλωση στο μαγευτικό Ηλιόλουστο στην οποία θα μνημονευτούν όσοι από τους κατοίκους του έζησαν έστω και μία ημέρα στο Φαχρέλ του Καυκάσου (Κυβερνείο Καρς, επαρχία Αρταχάν) απ' όπου έφυγαν στα τέλη του Οκτωβρίου του 1920. Πολύτιμος σύμμαχος για αυτήν την εκδήλωση το αρχειακό υλικό που συγκέντρωσα (και συνεχίζω να συγκεντρώνω) από το 2009.

Είναι εντυπωσιακό να βρίσκεις κάποια φωτογραφία που έχει πρόσωπα τα οποία αναζητάς. Τι κάνεις όμως αν μπεις σε ένα άλλο σπίτι και βρεις την ίδια ακριβώς φωτογραφία; Την συλλέγεις κι αυτήν επειδή καμία φωτογραφία δεν είναι ολόιδια με κάποια άλλη που έχει στην μπροστά της όψη το ίδιο θέμα. Εκτός από τις διαφορετικές φθορές της κάθε φωτογραφίας υπάρχει και η μαγική πίσω όψη. Σε κάποιες φωτογραφίες αδειανή και σε κάποιες άλλες εκτυφλωτικά γεμάτη!

Εκ πρώτης όψεως έχουμε να κάνουμε με μια οικογενειακή φωτογραφία. Προσοχή όμως: την ημέρα της λήψης του στιγμιότυπου ένας από τους εικονιζόμενους είχε βαφτίσει το κορίτσι του και ένα ζευγάρι του χωριού παντρευόταν. Στην έγχρωμη φωτογραφία το βαπτισθέν κοριτσάκι αρκετά μεγαλύτερο (όταν επισκέφθηκα το πατρικό της σπίτι και έπαιρνα τις φωτογραφίες που του αναλογούσαν) και στην άλλη η μανούλα μου με το νυφικό της την ημέρα του γάμου της. Αυτή είναι η Βάσω του Φωτ του Νικόλα! Τάκος (από το Χρήστος) είναι ο πατέρας μου και διακρίνεται στην άκρη παρά το απαγορευτικό της κίνησης του χεριού του. Πότσος είναι το χαϊδευτικό του Απόστολος!

Ένας από τους εικονιζόμενους είναι Φαχρελίτης και ήταν το αντικείμενο της αναζήτησης αλλά ποτέ μια αναζήτηση δεν είναι χειρουργικά στοχευμένη. Βγάζει κι άλλα στο φως που δεν τα περιμένεις. Βγάζει την πραγματική ζωή κρυμμένη στην πίσω όψη μιας ασπρόμαυρης φωτογραφίας!



Η πρώτη γνωριμία με τη φωτογραφία σε κάποιο σπίτι του μαγευτικού Ηλιολούστου.

Η δεύτερη γνωριμία, σε άλλο σπίτι.Πιο καλή από την πρώτη αλλά με εμφανή φθορά που χαλάει το πρόσωπο εικονιζόμενου. Αλλού βρίσκεται η χάρη της!

Η απίθανη πίσω όψη της δεύτερης φωτογραφίας. Αποκριά και γάμος και βαφτίσια και οικογενειακόν ενθύμιον, τοποθετημένα επακριβώς στον χρόνο. Γι' αυτό είναι μαγευτικό το Ηλιόλουστο!
Το βαπτισθέν κοριτσάκι.

Η νυμφευθείσα κόρη του Νικόλα του Φωτ. Νικόλας ο πατέρας της νύφης και Φώτης ο δικός του πατέρας, δεν εικονίζονται!


Δεν υπάρχουν σχόλια: