Παρασκευή, Μαΐου 08, 2020

Ο Χρήστος Κανάκης, στην Πλατεία Ελευθερίας, μετά την κηδεία των δολοφονημένων του Μάη του '36







Κυριακή 10 Μαΐου 1936, Πλατεία Ελευθερίας, μετά την κηδεία των δολοφονημένων της 9ης Μαΐου 1936.

ΜΙΛΑΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜ. ΚΟΜΜΑΤΟΣ
"Έπειτα μέσα σε αφάνταστο ενθουσιασμό, συγκίνηση και ζητωκραυγές παίρνει το λόγο ο αντιπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Όλος ο κόσμος χαιρετάει με τις γροθιές σφιγμένες.

Πρέπει, λέγει ο σ. Κανάκης, να κάνουμε πέτρα την καρδιά μας για το χαμό των αδικοσκοτωμένων αδερφιών μας. Ο εργαζόμενος λαός που ξεχύθηκε στους δρόμους δείχνει ότι οι δολοφονίες των αδερφιών μας που έγιναν άνανδρα μας ατσάλωσαν πιο πολύ. Δίνει την απάντηση ότι οι δολοφονημένοι δεν θα υποκύψουν, αλλά θα συνεχίσουν τον αγώνα με την πλήρη επίλυση των αιτημάτων τους, ως την πλέρια κατάχτηση των λαϊκών ελευθεριών, ως την τελειωτικήν νίκη. Ο λαός θα εκδικηθεί τα θύματα των δολοφόνων. 
(Όλος ο λαός φωνάζει: κατάρα στους δολοφόνους, κρεμάλα στο Ντάκο, κάτω η κυβέρνηση, λαϊκά δικαστήρια).

Συνεχίζοντας λέγει, ότι η σημερινή νίκη του λαού είνε η απαρχή μεγαλειτέρων αγώνων για μεγαλείτερες νίκες. Στο τέλος ζητάει μέσα σε χειροκροτήματα να ζητηθεί η παραίτηση της κυβέρνησης, η σύλληψη και παραπομπή σε δίκη των δολοφόνων, να χορηγηθεί γενική αμνηστεία, να εφαρμοσθεί το σύμφωνο Παλλαϊκού Μετώπου-Φιλελευθέρων και να απολυθούν οι συλληφθέντες"
 (Ριζοσπάστης, Δευτέρα 11 Μαΐου 1936)

Ο Χρήστος Κανάκης είχε εκλεγεί κοινοτάρχης Αμπελοκήπων το 1934, εξορίστηκε το 1935, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1936 και ξαναεξορίστηκε ως ένας από τους υπαιτίους του ξεσηκωμού των εργατών.

Για τον Χρήστο Κανάκη:
Σπύρος Λαζαρίδης, Στα ίχνη του κόκκινου Κανάκη, μελέτη, έκδοση ΚΙΑΘ (Κέντρο Ιστορίας Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης), Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 2014. ISBN: 978-960-99908-1-3. (Κυκλοφόρησε 28-2-2014).


Δεν υπάρχουν σχόλια: