Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2017

Περί Ρέτσου, εκ του Τύπου, σποράδην

Για τις ανάγκες του διηγήματός μου "Οικόπεδα επί της ασφάλτου" (βιβλ. Ίχνη όζας, εκδόσεις Ζήτρος, Θεσσαλονίκη, 2013) χρειάστηκε να ψάξω στις εφημερίδες για τις δεκαετίες 1950 και 1960. Ένα μικρό απάνθισμα δημοσιευμάτων που έπεσαν στην αντίληψή μου:

Τον Φεβρουάριο του 1958, εννέα μήνες πριν να γεννηθώ, αναγνωρίζεται το "Σωματείον ιδιοκτητών οικοπέδων Βίλλες Ρέτσου" το οποίο εκτός των οικονομικών λόγων που οδήγησαν στην ίδρυσή του, επικαλείται και την "ηθική και εκπολιτιστική εξύψωσιν" των μελών του.
Ένα μήνα μετά τη γέννησή μου, καλούνται τα μέλη του συλλόγου σε γενική συνέλευση για το "σοβαρώτατον θέμα: ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ" με το δίλημμα "επέκτασις του δικτύου ή όχι".  Ένα χρόνο μετά η γενική συνέλευση συγκαλείται και για ζητήματα όπως το συγκοινωνιακό, το αποχετευτικό, η επέκταση του σχεδίου πόλεως κτλ.
Τρεις μήνες πριν αρχίσω να πηγαίνω στο σχολείο ο Π. Ρέτσος στήνει "ανεξάρτητον προοδευτική παράταξιν" και διεκδικεί τον Δήμο Σταυρουπόλεως.
Στη Σταυρούπολη η ΕΔΑ στηρίζει τον Μπουτζάνη, "συνταξιούχο σιδηροδρομικό, τέως πρόεδρον κοινότητος", ενώ ο Ρέτσος οργώνει τη συνοικία για προεκλογικές συγκεντρώσεις.
Τις εκλογές τις κέρδισε ο Μωραϊτόπουλος και δεύτερος βγήκε ο Μπουτζάνης. Ο Ρέτσος, τρίτος και τελευταίος, παρά το σπρώξιμο από την εφημερίδα.
Μαθητή πια με βρίσκει η είδηση, ακριβώς ένα χρόνο μετά τις εκλογές, πως οι κληρονόμοι του Κωνσταντίνου Ρέτσου (βλ. κείμενο Μάκη Διάκου) καλούν με επείγουσα πρόσκληση "τους αγοράσαντας διά προσυμφώνου" αγροτεμάχια να σπεύσουν "προς υπογραφήν οριστικών συμβολαίων" αλλιώς θα χάσουν την περιουσία τους.
Τέσσερις μήνες μετά τελείται το ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Ρέτσου στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κι εγώ είμαι στη δευτέρα δημοτικού.
Η περιοχή της Ηλιούπολης και του Ευόσμου γεμίζουν από νέους οικοπεδούχους και τα τζιμάνια αρχίζουν να διαφημίζουν νέα οικόπεδα στην περιοχή ΤΙΤΑΝ, όπου θα στηθεί "ο καλύτερος μελλοντικός συνοικισμός Θεσσαλονίκης"! Μισό χρόνο πριν έρθω στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συνεχίσω την τρίτη δημοτικού, η εφημερίδα νιώθει την ανάγκη να μιλήσει για οικοπεδοφάγους, οικοπεδοποίηση χωραφιών και έγκλημα "εις βάρος της Θεσσαλονίκης".
Εμείς αγοράσαμε από τον Αλεξιάδη, ένα οικόπεδο δίπλα στην Παπάγου, Εύοσμο μεριά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: