Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2013

Τα όρια της πολιτικής βίαςΟι Ενεργοί Πολίτες Κορδελιού Ευόσμου, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου διηγημάτων Ίχνη όζας, του Σπύρου Λαζαρίδη, (εκδόσεις Ζήτρος, Θεσσαλονίκη, 2013) διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα Τα όρια της πολιτικής βίας.
Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013, στις 8:30 μμ στην αίθουσα των Ενεργών Πολιτών Κορδελιού Ευόσμου, Κορυτσάς 21, Εύοσμος.
Η πολιτική βία εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Ο πολιτικός αγώνας, επίσης. Ακραία μορφή πολιτικού αγώνα, ο εμφύλιος πόλεμος. Ακραία μορφή πολιτικής βίας, το εκτελεστικό απόσπασμα. Με όλους τους τύπους της δημοκρατίας. Νομοθετούν οι ισχυροί του εμφυλίου, δικάζουν οι στρατοδίκες των ισχυρών, εκτελούνται οι αντίθετοι. Τέλος. Εις θάνατον. Ένα διήγημα για το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Για την ακρίβεια, λίγο πριν το τέλος. Δυο τρεις μήνες πριν λήξει και τυπικά ο εμφύλιος που πλήγωσε το κορμί της Ελλάδας και την ψυχή της, το εκτελεστικό απόσπασμα πίσω από το Γεντί Κουλέ έστελνε στον θάνατο πέντε ανθρώπους. Μπαμ και κάτω. Περιγράφονται οι τελευταίες σκέψεις ενός καταδικασμένου τρις εις θάνατον; Και δεν είναι μόνο ο θάνατος απέναντι. Είναι και η δικαίωση. Διαχρονική πληγή στο σώμα της Αριστεράς στην Ελλάδα, το δίπολο  αγωνιστές και προδότες. Ακόμα ένα άλλο: ηγέτες και απλά μέλη. Βαθμοφόροι και παρακατιανοί. Ο ήρωας του διηγήματος Εις θάνατον!, είναι πληγωμένος διπλά. Κι από τους στρατοδίκες κι από το σύντροφο ηγέτη. Από τους στρατοδίκες δεν περίμενε τίποτα. Από τον σύντροφο ένιωσε προδομένος. Περιγράφονται οι τελευταίες σκέψεις του για θάνατο και υποτίμηση;
Αποκοτιά συγγραφική είναι το Εις θάνατον!, έκτο διήγημα στα Ίχνη όζας, το οποίο θα είναι ο κορμός της εκδήλωσης των Ενεργών Πολιτών Κορδελιού Ευόσμου και θα το παρουσιάσει ο συγγραφέας του, Σπύρος Λαζαρίδης.

Η ποιήτρια Ολυμπία Σταύρου και ο δικηγόρος Μανόλης Λαμτζίδης θα συνομιλήσουν, ο καθένας με τον τρόπο του, με το διήγημα Εις θάνατον!
Ο  Μανόλης Λαμτζίδης θα μιλήσει για τη νομική και πολιτική διάσταση των εκτελέσεων κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.
Η ποιήτρια Ολυμπία Σταύρου, θα συμμετέχει με δύο ανέκδοτα διηγήματά της (το κολιεδάκι και ο πατέρας μου) που αναφέρονται στους ίδιους ήρωες του Σπύρου Λαζαρίδη και φωτίζουν άλλες πλευρές του χαρακτήρα τους και των ζωών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: