Παρασκευή, Μαΐου 18, 2012

Μας σώζουν με το έτσι θέλω

 Είναι να μην αποφασίσουν να μας σώσουν. Έτσι και το αποφάσισαν... καήμαμε. Μπαίνει το Κρατικό Θέατρο στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Και επειδή κοτζάμ Κρατικό δεν μπαίνει όπου κι όπου άλλαξε και την Ιστορία: η παράδοση της Θεσσαλονίκης έγινε λέει στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας το 1912 και επίσης το 1912 είναι το έτος της επίσημης ίδρυσης των δυτικών συνοικιών. Ο πρώτος οικισμός που στήνεται δυτικά και είναι ο πρόγονος των δυτικών συνοικιών είναι το Λεμπέτ το 1914. Αν το Κρατικό αγαπάει τις δυτικές συνοικίες όπως γνωρίζει την Ιστορία, ας πάει να σώσει καμιά άλλη περιοχή. Δεν είναι μόνο οι χωματερές και τα ρυπογόνα εργοστάσια που μας βαραίνουν την ανάσα, είναι και οι μεγαλοπιασμένοι πολιτιστικάνθρωποι που κρύβουν την απληστία τους στην Ιστορική Αναγκαιότητα. Ούτε ένα βιβλίο τοπικής ιστορίας (και της Θεσσαλονίκης και των Δυτικών Συνοικιών της) δεν φαίνεται να διάβασε ο Χατζάκης και να φανταστείτε ότι μερικά από αυτά διανέμονται και δωρεάν από τους δήμους.


Εκεί, κοντά στο ναό της Αγίας Βαρβάρας, θα στηθεί μία λυόμενη κατασκευή, χωρητικότητας περίπου 500 θεατών, όπου θα παρουσιάζεται κάθε βράδυ η παράσταση. «Είναι παράλληλα και εμβληματικός ο χώρος, αφού στο εκκλησάκι αυτό έγινε η παράδοση της πόλης στους Ελληνες το 1912. Επιπλέον, το 1912 είναι και το έτος της επίσημης ίδρυσης των δυτικών συνοικιών. Είναι οι συνοικίες που χρειάζονται αναβάθμιση και γι' αυτό γίνεται εκεί η Θερινή μας Σκηνή».

6 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Και ποιος είσαι εσύ που θα κρίνεις; Ξέρεις τίποτα από ιστορία; Ξέρεις καλύτερα πού παραδόθηκε η Θεσσαλονίκη; Σε λίγο θα θελήσεις να θυμηθούν και τους 101 που φυλακίστηκαν εκεί μέσα πριν εκτελεστούν ή να αναφερθούν σε μιναρέ του στρατοπέδου...

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΘΒΕ είναι ο νεκροθάφτης της θεατρικής και πολιτιστικής ζωής της δυτικής Θεσσαλονικης. Η δραστηριότητα του στη Μονή Λαζαριστών, λίγα μέτρα πιο κάτω το αποδεικνύει. Οι υπερβολές στο λόγο του, δείχνουν έναν λαϊκισμό ανεπίτρεπτο, για ένα τόσο τρανταχτό "μαγαζί". Όμως υπάρχουν εξηγήσεις. Είναι το αποτέλεσμα της χυδαιότερης εκδοχής του πελατειακού κράτους, Από τον πρώτο τη τάξει "καλλιτεχνικό διευθυντή" μέχρι την τελευταία πρόσληψη "διμηνίτη συμβασιούχου".

Και γιατί τέλος, αυτή η αναβάθμιση θα προέλεθει από μια "Επιθέωρηση", συγκεντρωμένη από έναν Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη, με έναν κοινότυπο θίασο, σε μια λυώμενη κατασκεύη, μέσα στα χαλάσματα, μπορεί να θεωρηθεί κάτι σημαντικό, μένει να απαντήσει ο ιστορικός του μέλλοντος.

tsalimi είπε...

Δείμε, θα περιμένω να μου διευκρινήσεις αν το σχόλιό σου αναφέρεται σε μένα και δεν πρόκειται για κάποιο δαίμονα του πληκτρολογίου και θα σου απαντήσω.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Την ειρωνεία "έχασες" εξαιτίας του β΄ ενικού;

tsalimi είπε...

Ομολογώ ότι την έχασα. Το ωμό β΄ ενικό σου τσακάει κόκαλα. Υπάρχουν τόσα σημεία στίξης που διευκολύνουν τον αναγνώστη και λύνουν παρεξηγήσεις.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ναι, αλλά πώς θα βγει επιθετικά ειρωνικό με τα σημεία στίξης;