Δευτέρα, Ιανουαρίου 23, 2012

Ντίνος Χριστιανόπουλος, Κρατικό Βραβείο και Εναντίον


«Ούτε θα εμφανιστώ ούτε θα απλώσω το χέρι για να το πάρω. Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους». Κατ' αυτόν τον τρόπο σχολίασε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ τη διάκρισή του με το μεγάλο βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού, για το σύνολο του έργου του, ο 81χρονος ποιητής της Θεσσαλονίκης Ντίνος Χριστιανόπουλος, παραπέμποντας σε παλιότερο κείμενό του (1979) με τον εμβληματικό τίτλο «Εναντίον».

«Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης απ' όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο "υπείροχον έμμεναι άλλων", που μας άφησαν οι αρχαίοι. Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου …» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σ' εκείνο το κείμενό του ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Πηγή: ΑγγελιοφόροςΤα Κρατικά Βραβεία πολύ καλά κάνανε και τον βράβευσαν για το σύνολο του έργου του, τώρα στα 81 του κι ας ξέρανε οι άνθρωποι που συγκροτούν την εφετεινή επιτροπή πως θα τον ανάγκαζαν να φανεί για άλλη μια φορά ειλικρινής άρα σκληρός απέναντί τους. Η λογοτεχνική του αξία βραβεύεται ανεξαρτήτως της ιδεολογικής του θέσης για τα βραβεία. Αυτοί τη δουλειά τους κι αυτός τις αρχές του. Μια διαφορετική θέση από τον Ντίνο Χριστιανόπουλο θα ξένιζε όσους από εμάς τον γνωρίζουν καλά.
Στα ίδια βραβεία διακρίθηκε κι ένα παιδί της Διαγωνίου, ο Θωμάς Κοροβίνης ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα στα Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών τιμήθηκε κι άλλο παιδί της Διαγωνίου ο Τάσος Καλούτσας.
Όπως έλεγε πάντα ο Ντίνος εκεί στο στέκι της Διαγωνίου: κάθε αρνάκι από το τσιγγελάκι του κρέμεται. Το τι θα κάνει ο κάθε ένας με το βραβείο του είναι δική του υπόθεση. Όταν όμως έχεις κάνει σημαία σου, σε όλη τη ζωή σου, το ΕΝΑΝΤΙΟΝ, δεν μπορείς παρά να κάνεις τη δήλωση που έκανε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος στον Αγγελιοφόρο.
Συγχαρητήρια από εδώ και στο Θωμά Κοροβίνη και στον Τάσο Καλούτσα για τα πολύ ωραία βιβλία τους και σεβασμός (για άλλη μια φορά) στο Ντίνο Χριστιανόπουλο για τις αξίες του.

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το έμαθα και λίγο εντυπωσιάστηκα. Δεν ήξερα ότι είχε τέτοια θέση. Η στάση του είναι εντελώς σαρτρική.