Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2011

Ξεκίνησε η κατασκευή ΣΜΑ χωρίς καμία ενημέρωση και με ...παρατυπίες;

κείμενο και φωτογραφίες από τον Περιβαλλοντικό Ευκαρπίας:Ξεκινησε πολύ δυναμικά η κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες και από αυτά που προσπαθούμε εδώ και καιρό να καταλάβουμε, έχουμε διαπιστώσει ότι:

  • έχουν κλείσει ένα χαρακτηρισμένο ως δρόμο, στον οποίο βαλανε την πινακίδα αδιέξοδο!!! και οποίος εδω και δεκαετίες λειτουργούσε σαν κανονικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Από που πήρανε την άδεια για να το κάνουνε αυτό και με ποιο δικαίωμα;
  • βλέπουμε καθημερινά εκατοντάδες ανθύγγανους να παίζουν με τη ζωή τους καθώς τα φορτηγά μαζέυουν τους τόνους με τα πρώην μπάζα της περιοχης και αυτοί περιμένουν τα φορτηγά να αποθέσουν τα φορτία τους για να μαζέψουν παλιοσίδερα κλπ. ποιος τους ελέγχει και τους απαγορεύει ;
  • από ότι φαίνεται δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός επίβλεψης του έργου!!!!για τον οποίο περήφανα Ζουρνάς και λοιποί πολιτικοί φορείς διατυμπάνιζαν εδώ και χρόνια ότι θα υπάρξει...(εκτός και αν οι ανθύγγανοι είναι επόπτες ελέγχου!)
  • έχουν ισοπεδώσει το μισό βουνό προκειμένου να γίνουν έργα . Ποιος φωστήρας (περιβαλλοντικός εγκληματολόγος) επέτρεψε να αγοραστεί ένα οικόπεδο πάνω σε βουνό με προοπτική να βιαστεί περιβαλλοντικά; Απαιτούμε απαντήσεις από τον κ. Ζουρνά και τους λοιπούς πολιτικούς φορείς.
  • τα φορτηγά που φαίνονται στις φωτογραφίες, μας θυμίζουν λίγο τα τεράστια φορτηγά και μηχανήματα που έχει ο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης σύμφωνα με πηγές μας. Αν ναι για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται, ενώ το έργο θεωρητικά έχει ανατεθεί σε ιδιώτη;
  • για ποιο λόγο δεν έχουν ανακοινωθεί στο ευρύ κοινό οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου;
  • έχει ακουστεί ότι το ΣΜΑ Καλαμαριάς (το άλλο ΣΜΑ της πόλης) πάει για κλείσιμο καθώς εκεί γίνονται ήδη οι εργασίες για σταθμό του μετρό, με προοπτική να μεταγκατασταθεί. και επειδή το μόνο ΣΜΑ που θα υπάρχει παέι να κατασκευαστεί στην περιοχή μας, ρωτάμε αν ισχύει αυτό και με ποιο σκεπτικό;
  • ο μύθος περί θέσεων εργασιών για να πείσουν την τοπική κοινωνία, φυσικά δεν πείθει κανένα καθώς ζούμε στην εποχή της εργασιακής εφεδρίας και ο ΟΤΑ είναι από τους πρωτους που θα την ¨πληρώσει¨ , άρα καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό.
  • στην περιοχή υπάρχουν άπειρα μπάζα, όπου ο καθένας μπαζώνει όποιο οικόπεδο και ρέμα βρει...πχ. από το βενζινάδικο της JETOIL μέχρι και την εξωτερική περιφεριακή οδό. εμείς ρωτάμε ποιος τα ελέγχει αυτά, καθώς τα μπάζα που μαζεύουν ήδη τώρα στο ΣΜΑ που θα διοχετευτούν ;(και είναι πάρα πολλά, επειδή ήταν παλιός σκουπιδότοπος και μπαζότοπος)

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι ντροπή που σε μια ήδη βεβαρημένη περιοχή, κατασκευάζουν το ΣΜΑ και μάλιστα δίπλα σε βιομηχανίες που στο παρελθόν έχουν ζητήσει εναλλακτικά καύσιμα για κάυση (βλέπε ΤΙΤΑΝ). Αυτό μας τρομάζει.

Επίσης για πολλοστή δεν λαμβάνεται υπόψη η άποψη και η γνώμη του απλού κόσμου, παρά μόνο του πολιτικού κόσμου. Οι οποίοι περίτρανα διατυμπανίζουν ότι ο ΣΜΑ θα είναι τύπου Ελβετίας και θα πρέπει να μην υπάρχουν αντιδράσεις καθώς θα καταλήγουν τα σκουπίδια σε παράνομες χωματερές.

Συγνώμη κ. πολιτικοί αλλά δεν ζούμε στην Ελβετία, για να πηγαίνουν θεωρητικά όλα καλά (εδώ δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου...ήδη δεν έχετε βάλει μηχανισμό ελέγχου στα έργα που γίνονται τώρα στο ΣΜΑ, φανταζόμαστε τι έχει να γίνει μετά).

Επίσης τις παράνομες χωματερές τις υιοθετησαν οι δήμοι της χώρας μας καθώς δεν μπορούσαν να σκεφτούν κάτι άλλο. δεν φταίμε εμείς. η λύση υπάρχει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό με το περιορισμό των σκουπιδιών μέσω ανακύκλωσης και αντισταθμιστικών οφελών προς το πολίτη (η μείωση πλησιάζει στην Ελβετία, μια που το αναφέρετε συνέχεια, το 70 %).

Το πιο παράξενο από όλα ήταν και είναι, ότι ενώ ο πρώην δήμος Ευκαρπίας είχε αντιπροτείνει (χαρίζοντάς το)ένα μεγαλύτερο οικόπεδο στον ΟΤΑ πριν 3 χρόνια το οποίο θα ήταν πιο μακριά σε μία μη κατοικημένη - προσεγγίσιμη περιοχη αρνήθηκε επειδικτικά, σαν είχε κάποιο συμφέρον, ο κ. Ζουρνάς πρόεδρος του ΟΤΑ τότε και τον οποί δυστυχώς επανέφεραν πάλι στο προσκήνιο, χωρίς να είναι εκλεγμένος...γιατί άραγε;

Τα παραπάνω συζητήθηκαν από φορείς της Ευκαρπίας σε συνάντηση που είχαμε στις 30-11-2011.

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ευκαρπίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μακεδονίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οδυσσέας,Ο Εμπορικός Σύλλογος Ευκαρπίας, Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Δημοτικών σχολείων της Ευκαρπίας, συζήτησαν για τα παραπάνω και σαν συμπέρασμα είναι δεν επιθυμούμε την κατασκευή κανενός ΣΜΑ για το οποίο δεν ρωτηθήκαμε. Είναι ντροπή σε μια περιοχή που είναι ήδη βεβαρημένη να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη έλλειψη σεβασμού προς τους κατοίκους της. Δεν πιστεύουμε κανένα, γιατί δεν υπάρχει αξιοπιστία στον κρατικό μηχανισμό που λειτουργούσε τόσα χρόνια απαράδεκτα και χωρίς μηχανισμούς ελέγχου και ούτε από ότι φαίνεται θα υπάρξουν. Ας σκεφτούνε επιτέλους σοβαρές λύσεις και όχι πρόχειρες και γρήγορες λύσεις. Καλούμε και τους υπόλοιπους φορείς των δυτικών συνοικιών (που ξέρουμε ότι είναι πολλοί και θέλουν να δείξουν την αντίδρασή τους δυναμικά) να μας στηρίξουν στον αγώνα μας, Γιατί αυτό αφορά όλους μας, θυμηθείτε ότι απλά το έργο κατασκευάζετε βόρεια, όπου στην περιοχή μας, οι άνεμοι είναι κατά το 75% Βόρειοι (βλέπε Βαρδάρης). Καταλαμβαίνετε επομένως που θα καταλήγουν όλα, όπως εδώ και χρόνια (Αμπελόκηποι, Εύοσμος, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Νεάπολη, Συκιές, Μενεμένη αλλά και Ωραιόκαστρο που καταλήγει το υπόλοιπο 25 % των ανέμων, οι νότιοι).

Παρακαλούμε όποιος έχει τη δυνατότητα να προβαλλει το θέμα να το προοωθήσει, για να βγει στη δημοσιότητα, για να γίνουν έλεγχοι τώρα επί τόπου (πριν σκοτωθει κανένας ανθύγγανος) και να αποδοθούν ευθύνες.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: