Τετάρτη, Ιουλίου 27, 2011

Ο Τύπος του Κιλκίς για τη Μνήμη Πρώτων

Μαχητής, 19.7.2011
Πρωινή, 20.7.2011

Πρώτη σελίδα, 21.7.2011

Πρωινή, 22.7.2011

Πρωινή, 23-24.7.2011Ημερησία, 27.7.2011


Ειδήσεις, 27.7.2011

Πρωινή, 27.7.2011

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του ημερήσιου και εβδομαδιαίου Τύπου του Κιλκίς στο δελτίο τύπου για την εκδήλωση Μνήμη Πρώτων. Επίσης στο site μιας εφημερίδας τοποθετήθηκε μια ανάρτηση.
Όλες αναδημοσίευσαν με σχολαστική ακρίβεια το υλικό που τους παραχωρήθηκε. Μια μικρή διαφοροποίηση υπάρχει στην αναφορά του διοργανωτή και των υποστηρικτών του.
Παρένθεση: Μέσα στον Μάιο παρέδωσα χέρι χέρι σε όλους τους φορείς του Ηλιολούστου (Πολιτιστικός σύλλογος Ηλιολούστου το Καρς, Ποντιακός σύλλογος Ηλιολούστου ο Προμηθέας, Πολιτιστικός λαογραφικός σύλλογος Ηλιολούστου ο Άγιος Γεώργιος, Ενοριακή επιτροπή Ηλιολούστου, Τοπικό συμβούλιο Ηλιολούστου, Αγροτικός συνεταιρισμός Ηλιολούστου) μια επιστολή όπου αναφέρονταν τα στοιχεία της εκδήλωσης και όπου τους ζητούσα να συνεισφέρουν με όποιον τρόπο έκριναν κατάλληλο.
Θεσμικά, με γενική συνέλευση όπου μεταξύ άλλων δικών του θεμάτων τέθηκε και το ζήτημα της υποστήριξης της εκδήλωσης Μνήμη Πρώτων, ανταποκρίθηκε ο Ποντιακός σύλλογος Ηλιολούστου ο Προμηθέας. Τέλος παρένθεσης.
Κάποιοι προσωπικοί λόγοι με κράτησαν για μεγάλο διάστημα στη Θεσσαλονίκη. Έτσι ο πρόεδρος του Προμηθέα ανέλαβε να προωθήσει τα δελτία τύπου και τις προσκλήσεις. Είναι προφανές ότι μπορούσε στον Τύπο να αναφερθεί ότι ο σύλλογος αυτός βοηθάει θεσμικά. Αυτό δεν πέρασε με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις εφημερίδες, επειδή απλούστατα δεν υπήρχε στα δικά μου κείμενα που περιείχε το cd που δόθηκε. Κατά σειρά δημοσίευσης οι αναφορές είναι οι εξής:

Μαχητής του Κιλκίς, 19.7.2011: την εκδήλωση διοργανώνει ο ποντιακός σύλλογος Ηλιολούστου "Προμηθέας" με συντονιστή τον ιστορικό ερευνητή Σπύρο Λαζαρίδη στον οποίο οφείλονται η ιστορική έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα και η επεξεργασία του σχετικού αρχειακού υλικού.

Πρωινή του Κιλκίς
, 20.7.2011: Έρευνα, παρουσίαση του υλικού και οργάνωση: Σπύρος Λαζαρίδης. Χορηγός της εκδήλωσης είναι ο ποντιακός σύλλογος Ηλιολούστου "Προμηθέας".

Πρώτη σελίδα
, 21.7.2011: Έρευνα, παρουσίαση του υλικού και εποπτεία της διοργάνωσης: Σπύρος Λαζαρίδης. Μέγας χορηγός: Ποντιακός σύλλογος Ηλιολούστου "Προμηθέας".

Ειδήσεις
, 27.7.2011: Έρευνα, παρουσίαση του υλικού και οργάνωση: Σπύρος Λαζαρίδης. Χορηγός της εκδήλωσης είναι ο Ποντιακός σύλλογος Ηλιολούστου "Προμηθέας".

Ημερησία
, 27.7.2011:Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης είχε ο εξ Ηλιολούστου καταγόμενος ιστορικός ερευνητής Σπύρος Λαζαρίδης, ο οποίος και την συντονίζει με την υποστήριξη του συλλόγου Ποντίων Ηλιολούστου.

Σχεδόν όλες κάπου κάνουν κάποιο λάθος. Το λάθος του Μαχητή όμως είναι το σοβαρότερο αφού αναφέρει ως διοργανωτή τον ποντιακό σύλλογο. Ευτυχώς πληροφορήθηκα το περιεχόμενο του κειμένου την ίδια μέρα της δημοσίευσής του χωρίς όμως να το δω. Το site του Μαχητή είναι ανενεργό. Επικοινώνησα τηλεφωνικά με έναν δημοσιογράφο που αναγνώρισε το λάθος και υποσχέθηκε να το διορθώσει στην επόμενη έκδοση (26.7.2011). Δεν το διόρθωσε.

Μία εκδήλωση μνήμης αφορά όλους. Όλο το χωριό. Σε όλο το χωριό απευθύνθηκα για βοήθεια από την πρώτη στιγμή. Και με συγκίνηση διαπιστώνω ότι ανταποκρίνεται. Το λάθος σε μια δημοσίευση είναι αθώο. Η μη επανόρθωσή του, συμφωνημένη διά τηλεφώνου, είναι ένοχη. Όμως το έχω από καιρό αποφασίσει: κρίνω εγώ πότε αξίζει να στενοχωρηθώ κι έτσι αυτό το δημοσιογραφικό ατόπημα δεν μπορεί να με στενοχωρήσει πλέον. Ελπίζω να επανορθώσει ο Μαχητής στην έκδοσή του τρεις μέρες πριν την εκδήλωση αν και το (όποιο) κακό έχει ήδη γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: