>
Αναζητούνται εγκληματικές πράξεις και εργολαβική ασυδοσία στην πρώτη ενότητα και πολιτική διορατικότητα στη δεύτερη. Η πρώτη ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης με το ΥΕΘΑ και ήταν έτοιμη προς υπογραφή. Η δεύτερη είναι αδιαπραγμάτευτη μεν, διεκδικίσημη δε. Πώς;
Υπάρχει κάτι στη δεύτερη το οποίο το αποκλείει η πρώτη; Δεν μοιάζουν οι δύο προτάσεις; Είναι αγεφύρωτο το χάσμα τους; Μήπως η εμπλοκή στο ζήτημα έχει να κάνει με αιτίες που είναι πολύ χαμηλής αξίας σε σχέση με το διακύβευμα; Θα είχε αυτήν την αρνητική στάση η τωρινή διοίκηση αν δεν μεσολαβούσαν οι δημοτικές εκλογές του 2006 οπότε και χρειαζόταν αντιπολιτευτικά λάβαρα; Έχει μεγάλη σημασία αν η κυβέρνηση που θα αποδώσει το στρατόπεδο είναι γαλάζια ή πράσινη; Μπορεί η οικολογική ευαισθησία να γίνει πολιτική παντιέρα στα χέρια ανθρώπων που δεν νοιάζονται για την επιτυχή τελική έκβαση της απόκτησης του στρατοπέδου; Ή μήπως δεν υπάρχουν (έστω υπήρχαν πριν λίγους μήνες) τέτοιοι δημοτικοί σύμβουλοι στη διοικούσα παράταξη; Χρειάζεται να λέμε ψέματα και μεγάλα λόγια όταν είναι τόσο χειροπιαστά τα ζητήματα;
ΥΓ
Σχετικό κείμενο από το Μάιο του 2007
7 σχόλια:
Κατ' αρχάς ας δούμε τη μεθοδολογία της σύγκρισης -σκεπτόμενοι είμαστε και όχι πειραγμένοι προπαγανδιστές... :)))
Γιατί δε βλέπω και τις δύο μελέτες ηλεκτρονικά για να κάνω μία σωστή σύγκριση; Και φυσικά αφού δεν απευθύνεσαι σε εμένα, αλλά σε όλη την Ελλάδα τελικά το post παίρνει λάθος στροφή...
Επί της ουσίας αν κατάλαβα καλά δεν είδες καμία διαφορά. Νιώθεται μία τέτοια στάση, μετά από μία τέτοια αποχώρηση... Αλλά, το τσιμέντο είναι ίδιο; Το Δημαρχείο, δεν είναι τσιμέντο, ούτε οι κατοικίες των αξιωματικών, ούτε το ΙΚΑ, ούτε το εμπορικό κέντρο. Και άντε να δεχτούμε ότι όλα αυτά θα χωρέσουν στα υπάρχοντα κτίρια... πώς όμως να δεχτούμε και την ύποπτη σιωπή στο ζήτημα των προσβάσεων και άλλων ζητημάτων υποδομών χωρίς τσιμέντο; Δηλαδή να δεχτούμε ότι οι αξιωματικοί δεν θα έχουν ανάγκη από δρόμους, το δημαρχιακό μέγαρο δε θα έχει ανάγκη από πάρκιγκ;
Και άντε και αυτά τα πηδάμε. Μα εκθεσιακό κέντρο; Πού είναι τελικά το Μητροπολιτικό Πάρκο; Μήπως μέσα στο σύγχρονο τσιμεντένιο χώρο, θα έχουμε το Βοτανικό Κήπο και άρα το ονομάζουμε Μητροπολιτικό Πάρκο;
Πού είναι ή έμπνευση για επανάχρηση υλικών; Τι μουσεία; Τι αθλητισμό θα έχουμε; Πού είναι η προτεραιότητα στο πράσινο; Πού είναι η εγκατάλειψη του τσιμέντου; Πού θα βάλουμε τις αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες της κοινωνίας μας;
Άντε καλό μας μήνα...
Δείμε, καλά το κατάλαβες πως δεν απευθύνομαι σε σένα. Εσύ έχεις τις απαντήσεις σου και δεν σε τρομάζει το γεγονός πως το όλα ή τίποτα σημαίνει τίποτα. Το φοβερό και τρομερό τσιμέντο που επισείεις ως μπαμπούλα βρίσκεται (και δεν την εξαντλεί) σε έκταση λιγότερη από το 10% της συνολικής έκτασης του στρατοπέδου. Έλεγε και λέει η προηγούμενη διοίκηση: Κατόρθωσε τέλος η διοίκησή μας να ελαχιστοποιήσει σε 9,3% το ποσοστό γης που θα κρατήσει ο σημερινός ιδιοκτήτης (Τ.Ε.Θ.Α), ΕΝΩ στο Δήμο Σταυρούπολης παραχωρείται το 90,7 % του χώρου –πρέπει να σημειώσουμε ότι στο ποσοστό 9,3% περιλαμβάνονται :
α) ο χώρος του ΙΚΑ (5 στρέμματα),
β) έκταση 30 στρεμμάτων που εμπεριέχει το υφιστάμενο αλσύλιο και το χώρο για τη δημιουργία κατοικιών από το Τ.Ε.Θ.Α.
Το αμφισβητείς; Είναι εμπνευσμένη θέση το να δίνονται τα διατηρητέα κτίρια στο στρατό για να τα κάνει ό,τι θέλει;
Αντίθετα με σένα εγώ πιστεύω ότι η προηγούμενη μελέτη ήταν μια βάση για συζήτηση και όχι ένας υποχθόνιος εχθρός. Η νέα διοίκηση μπορούσε να βελτιώσει ακόμα και να αφαιρέσει ή να προσθέσει κάποια στοιχεία. Είναι πολιτικάντικος ελιγμός η εξ ολοκλήρου απόρριψη. Όταν μάλιστα, όπως το ξέρεις, γνωρίζω πολύ καλά, πως υπάρχουν πολλά άτομα που καθόρισαν πολιτικές στο Δήμο Σταυρούπολης που ΔΕΝ το θέλουν επειδή δεν μπορούν να το διαχειριστούν ως πάρκο, το διαχειρίστηκαν όμως μια χαρά ως αποτελεσματικό όπλο στο πολιτικό τους παιχνίδι.
Παραθέτω τις δύο μελέτες (ακόμη και τις δύο αποτυπώσεις του χώρου)ακριβώς για να μπορεί κανείς να συγκρίνει και να κρίνει. Δεν το έκανες μέχρι τώρα! Λες να τις έβρισκα τόσο αντίθετες και να έκαμνα αυτήν την ανοησία να τις βάλω δίπλα δίπλα;
Και κάτι τελευταίο. Δεν συμφωνώ με την αποχώρηση από το δημοτικό συμβούλιο. Εσύ όμως το βλέπεις να γίνεται για πρώτη φορά και μόνο από αυτήν την παράταξη; Πέφτεις δηλαδή από τα σύννεφα που βρίσκονται πολιτικοί στη Σταυρούπολη που φέρονται έτσι; Κοίτα λίγο γύρω σου. Θα δεις κι άλλους που το έκαναν στο παρελθόν και πορευτήκατε μαζί μέχρι πριν από λίγο.
Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα, λένε κάποιοι, η ψηφοθηρία μη σκοτώσει την πολιτική, λέω εγώ.
Πολύ τσαλίμικη η τελευταία πρόταση. Και φυσικά συμφωνώ απολύτως. Βέβαια, αυτοί που πορεύτηκα μαζί τους δε νομίζω να σου είναι άγνωστοι πολιτικά :))) Και δυστυχώς κάποιοι εξ αυτών θα μείνουν κι άλλο καιρό.
Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι πολλοί φοβούνται ένα αμιγές πάρκο. Η πρόταση της διοίκησης δε δείχνει να φοβάται. Αν θες -ακόμα και στην περίπτωση που ψηφοθηρικά σήκωσε το ζήτημα και σύρεται πίσω από υποσχέσεις (αλλά γιατί να μην είναι απλά οι δικές μας ελπίδες κι επιδιώξεις;)- το νέο σχέδιο δεν προβλέπει ούτε οικισμό -που ειρήσθω εν παρόδω θα έχει ανάγκη υποδομών, όπως νηπιαγωγείο κλπ κλπ- ούτε Δημαρχείο με ό,τι επιβαρύνσεις φέρει ούτε ακόμα ΙΚΑ που βολεύτηκε σε άλλο χώρο. Οπότε μάλλον η σύγκριση είναι ατυχής. Η δε έμπνευση ανύπαρκτη.
Το παρουσιαζόμενο είναι μία βάση διαλόγου. Σαφώς και έχουμε να πρσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε πολλά. Τίποτα δεν αποτελεί θέσφατο αλλά ούτε κι εφτασφράγιστο μυστικό.
Κάθε πρόταση αποτελεί μία βάση συζήτησης. Ποιοι όμως συζητάνε; Μόνο εμείς οι δυο μου φάινεται τελικά. Και η διαφορά εδώ είναι: ενώ εμείς συζητάμε, αλλά κάποιοι αποχωρούν. Μπορεί η σύγκριση να βγάζει τα δικά της συμπεράσματα στους διάφορους ξένους αναγνώστες -παρά τις δικές μας διαφορές- αλλά η αποχώρηση είναι κάτι εντελώς νέο στα πολιτικά ήθη, ειδικά όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η πρόταση. Η στάση σου εκεί μέσα ήταν φανερή, όπως ακι η διαφωνία σου. Σε καμία περίπτωση ομως δε θα δικαιολογήσω -ακόμα και αν υπήρχε μία καλή πρόταση- την αποχώρηση.
αγαπητε τσαλιμι μερικοι κατοικοι της σταυρουπολης πιστευουμε οτι εαν στην κυβερνηση ηταν σημερα το πασοκ η διοικηση του δημου μας ευχαριστως θα ελαμβανε το "δωρακι" (βλεπε παυλου μελα )χωρις τις σημερινες πολιτικαντικες τσιριμωνιες
Η αποχώρηση είναι πολιτική πράξη και ως τέτοια πρέπει να τη δούμε. Ανεξάρτητα αν συμφωνώ ή όχι - που προφανώς δεν συμφωνώ - δεν είναι χρήσιμο να αναλώνεται η κουβέντα στην καθευατό πράξη. Άλλωστε έχει τη δική της σηματοδότηση. Ταυτόχρονα όμως θα μου επιτρέψετε μερικές σκέψεις.
Γνωριζόμαστε πολύ καιρό και πιστεύω αρκετά καλά για να κρυβόμαστε. Τα τελευταία χρόνια γίνεται ακόμη πιο φανερό ότι η πολιτική του δήμου παρουσιάζει ασυνέχειες. Εκεί θαρρώ ότι είναι μια από τις ενστάσεις του Σπύρου και τις κατανοώ απολύτως. Θα μπορούσα να πω ότι όντως αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως πρέπει να συμφωνήσουμε ότι για τα μεγάλα ζητήματα της πόλης ποτέ δεν επιδιώχθηκε συναίνεση - ή αν δεν σας αρέσει η έκφραση - διάθεση για κοινή δράση (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων Μονή Λαζαριστών, ΔΙΑΝΑ). Μέσα στο πολιτικό πλαίσιο που είχε δημιουργηθεί (ενδοπαραταξιακές διενέξεις που οδήγησαν σε "αντάρτικα", πόλωση πιθανόν άσκοπη αλλά χρήσιμη τελικά για να συζητηθούν κάποια πράγματα) ήταν και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί κοινή βάση για συζήτηση.
Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι δεν είναι θέμα πράσινης ή γαλάζιας κυβέρνησης. Είναι σίγουρα θέμα πολιτικής βούλησης αλλά ελάχιστη νομίζω επίδραση θα έχει η ύπαρξη μιας άλλης κυβέρνησης. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έγινε ο απαράδεκτος νόμος περί απόδοσης των στρατοπέδων. Άρα εκτιμώ ότι το το επιχείρημα είναι έωλο και κατατίθεται για να επισημάνει μια πλαστή διαφοροποίηση (δήμαρχος ΠΑΣΟΚ vs "ανεξάρτητη κίνηση").
Θα πρέπει να προσέξουμε πως διαχειριζόμαστε το ζήτημα γιατί υπάρχει μεγάλος φόβος να οδηγηθούμε σε πολιτικά "χωράφια" που θα είναι παραποτάμια και στη πρώτη πλημμύρα θα μας πνίξουν. Εννοώ ότι αν δε βρεθεί μια κοινή συνισταμένη από ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από τον Ορθό Λόγο, αν δε λάβουμε υπόψη μας τα επιστημονικά δεδομένα και την προϊστορία, αν δεν υπάρχει από μεριάς του δήμου (Διοίκηση, υπηρεσίες, πολίτες) διάθεση για το όνειρο τότε θα βρεθούν κάποιοι που θα πουν ότι είμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση και θα ληφθούν αποφάσεις κάτω από το τραπέζι και σε άγνοια των πολιτών.
Δεν έχει σημασία να αντικρούσω επί μέρους σημεία στα οποία διαφωνώ. Είναι πολλά περισσότερα αυτά στα οποία συμφωνώ. Υιοθετώ πλήρως την τελευταία παράγραφο του michalakis, γνωρίζω πως και με τον Δείμο υπάρχει περιθώριο σύμπλευσης στο ζήτημα του στρατοπέδου αρκεί να μην μεγιστοποιούνται και να ανάγονται σε πολιτική ζητήματα τακτικής.
Το ίδιο παράπονο με την αποχώρηση είχα κι εγώ πριν λίγα χρόνια όταν αποχώρησαν από την συζήτηση-ενημέρωση και παρουσίαση των προθέσεων του επενδυτή για το ΑΓΝΟ της τότε αντιπολίτευσης στον Δήμο Σταυρούπολης. Δεν ήταν ο Διαμαντής ο πρώτος, ούτε θα είναι ο τελευταίος που θα υιοθετήσει αυτήν την τακτική.
Το πράγμα, ίσως ήρθε ο καιρός, πρέπει να φύγει από τα χέρια των παρατάξεων και να περάσει στα χέρια των πολιτών. Από πλευράς πολιτικού περιεχομένου, εννοώ και όχι διαπραγματεύσεων. Ίσως δεν θα έπρεπε η επόμενη κίνηση (κάτι ακούω για μια ημερίδα) να οργανωθεί από τον Δήμο Σταυρούπολης αλλά από μια ενωτική και συνθετική κίνηση πολιτών.
Υπάρχουν και πράγματα για να ακουστούν που δεν ακούστηκαν μέχρι τώρα. Δεν άφηνε η πολιτική τακτική της κάθε διοίκησης περιθώρια ανοικτού διαλόγου. Δυστυχώς.
αγαπητε τσαλιμι ο δημος σταυρουπολης περισσοτερο απο αλλους δημους χρειαζεται μια μεγαλη ανασα πρασινου. ας βιαστουμε λοιπον πριν δουμε παλι κατι σαν την ΔΕΗ να ξεφυτρωνει αιφνης αλλα ας μελετησουμε καλυτερα ποσο απο αυτο το τεραστιο κομματι γης μπορει να αποδοδει πραγματικα ομως στους κατοικους για καθημερινη χρηση. γιατι ενα μεγαθηριο παρκο για το οποιο τα δημοτικα τελη θα πληρωνουμε ολοι μας για να γινει ενα καινουργιο στεκι ναρκομανων η μεσ τη βρωμα χωρις φωτισμο που ο δημος θα βρισκει και δεν θα βρισκει καθε φορα κονδυλια για να φυτεψει εποχιακα λουλουδια οχι αυτη την στιγμη δεν χρειαζεται. συμφωνω για την κινηση πολιτων/
Δημοσίευση σχολίου