Τετάρτη, Ιουλίου 23, 2008

Δεν χρωστάει ενοίκια το ΚΘΒΕ. Τη συνδρομή του δεν πληρώνει

Στα δημοσιεύματα για την αναβολή των εκδηλώσεων στη Μονή Λαζαριστών γίνεται λόγος για ενοίκια που χρωστάει το ΚΘΒΕ στην Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Μονή Λαζαριστών. Πρόκειται για λάθος.
Οι χώροι που χρησιμοποιεί το ΚΘΒΕ του ανήκουν με βάση το καταστατικό της εταιρείας. Άρα δεν μπορεί κανείς πρόεδρος να του τους στερήσει. Η οφειλή προσδιορίζεται στην (επίσης) καταστατική υποχρέωση του ΚΘΒΕ να δίνει την ετήσια εισφορά του, όπως κάνουν και οι υπόλοιποι τέσσερις εταίροι οι οποίοι συγκροτούν την εταιρεία.
Μπαίνει λοιπόν θέμα μη συμμόρφωσης εταίρου. Ο νομάρχης (όχι πάντως μόνος του, πρόεδρος σε ΔΣ είναι δεν είναι μονάρχης) μπορεί να εγείρει θέμα καταστατικού και αποβολής εταίρου αλλά εδώ τα πράγματα μπλέκονται. Όταν άρχισε η αναπαλαίωση και η συμπλήρωση του ερειπίου των Λαζαριστών, υποτίθεται ότι εφαρμοζόταν το τρίτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του 1990 σύμφωνα με την προκήρυξη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης με βάση τη μελέτη του Δήμου Σταυρούπολης. Δεν είχαν δοθεί πρώτο και δεύτερο. Τα ξεφτέρια όμως, οι τεχνικοί μάνατζερς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997, της έδωσαν και κατάλαβε και της μελέτης και του βραβείου. Ήταν κοινό μυστικό ότι θα εγκαθίστατο το ΚΘΒΕ στη Μονή, πράγμα που επικυρώθηκε και με το καταστατικό της εταιρείας .
Αλήθεια, ο νομάρχης αποφάσισε μόνος του; Ο δήμαρχος Σταυρούπολης (διαχειριστής της εταιρείας, άρα καθ' ύλην αρμόδιος για θέματα που έχουν σχέση με τις υποχρεώσεις των εταίρων) τι λέει; Οι άλλοι εταίροι; Το ΔΣ σαν σώμα; Τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φεστιβάλ της Μονής; Συμφωνούν όλοι; Παραιτήθηκε κανείς; Οι μόνοι που αντιδρούν είναι οι καλλιτέχνες που θίγονται; Δεν θίγεται κανένας άλλος με τα θλιβερά που γίνονται στα γυαλισμένα μάρμαρα της Μονής Λαζαριστών;

Η διακοπή ενός φεστιβάλ, λόγω «οικονομικής δυσχέρειας», αποτελεί θέατρο του παραλόγου, αφού ο νομάρχης, ως πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, φτάνει στο σημείο να απειλεί με έξωση έναν εκ των εταίρων του[...] «Το χρέος αυτό δεν δημιουργήθηκε σήμερα. Μετακυλίεται από χρόνο σε χρόνο, καθώς οι ανάγκες του ΚΘΒΕ ξεπερνούν την ετήσια τακτική επιχορήγηση (7,5 εκατ. ευρώ). Το πρόβλημα οξύνθηκε φέτος λόγω της έκτακτης αμοιβής προσωπικού και ευελπιστούμε οι υποχρεώσεις προς τρίτους να εξοφληθούν», διευκρινίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, κ. Δημήτρης Γαρούφας - μέλος της αστικής εταιρείας της Μονής Λαζαριστών. Πάντως, ο νομάρχης είναι κατηγορηματικός. Χθες, απέρριψε την πρόταση του ΚΘΒΕ για την καταβολή ενός μικρού ποσού (30.000 ευρώ) με την προϋπόθεση εξόφλησης των οφειλόμενων ενοικίων στο μέλλον. «Το ποσόν αυτό δεν καλύπτει ούτε το 10% της οφειλής. Προτιμώ να ακυρώσω παραστάσεις, παρά να αφήσω απλήρωτους τους εργαζόμενους της Μονής», επισημαίνει.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την απόφαση της αναβολής μέρους του προγράμματος των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών λόγω των χρεών του ΚΘΒΕ προς τη Μονή Λαζαριστών, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Χωρίς χρήματα, δεν παράγεται πολιτισμός. Ένα χρόνο μας χρωστά το Κρατικό Θέατρο, η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Μπορεί να μη φταίνε οι ίδιοι, μπορεί να φταίνε κάποιοι άλλοι προηγούμενοι, όμως εμείς θα διεκδικήσουμε τις οφειλές. Εάν δεν πάρουμε τα χρήματα, δεν θα λειτουργήσει ούτε το Κρατικό Θέατρο στη Μονή Λαζαριστών ούτε το πρόγραμμά μας».

....ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής, που είχε καλέσει ειδικά για τη συγκεκριμένη συναυλία ερμηνεύτρια από τον Καναδά, σκοπεύει να πραγματοποιήσει την Παρασκευή την εκδήλωση στο θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” της Καλαμαριάς. “Προετοίμαζα τη συναυλία εδώ και πολύ καιρό, η ερμηνεύτρια ήταν 20 ημέρες εδώ και κάναμε πρόβες. Αισθάνομαι χριστιανός υπό το διωγμό ενός Νέρωνα. Δεν με ενδιαφέρει, αν έχει οικονομικά προβλήματα, ας τα λύσει. Δεν έκανα εγώ την πρόταση. Η Μονή Λαζαριστών με κάλεσε και μάλιστα έναντι ενός πολύ χαμηλού ποσού ως προσφορά στην πόλη. Με αρκετούς από τους άλλους συναδέλφους σκεφτόμαστε να κινηθούμε ίσως και δικαστικά”, επισήμανε ο γνωστός συνθέτης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Πάρις Παρασχόπουλος. “Αισθάνομαι ότι απαξιώνεται το έργο μου. Πώς είναι δυνατόν ένα από τα σημαντικά φεστιβάλ να διακόπτεται αυθαίρετα; Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Γιατί να πληρώσουμε εμείς τα χρέη του ΚΘΒΕ; Προσωπικά πρέπει να πληρώσω τους μουσικούς μου, γιατί δούλεψαν πολύ καιρό. Γιατί επελέγη αυτή η στιγμή;”, αναρωτιέται ο δημιουργός. Οι καλλιτέχνες προγραμματίζουν άμεσα συνέντευξη Τύπου, για να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: