Σάββατο, Σεπτεμβρίου 16, 2006

Οι εκλογές βλάπτουν ...όσους δεν σκέπτονται

Στο προεκλογικό παιχνίδι για τις Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, στον περιφερειακό δήμο της ιστορικής πόλης του βορρά, της πάλαι ποτέ συμβασιλεύουσας και νυν συμπρωτεύουσας, μπήκε και το διαδίκτυο.

Παρατάξεις και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι εκτοξεύουν στα τυφλά βαρυσήμαντες απόψεις, ανέξοδες φλυαρίες και μπόλικη υπεροψία.
Δεν βαριέσαι, αυτό είναι το τίμημα της ελεύθερης επικοινωνίας.

Επειδή όμως με πήρε και μένα η μπάλλα, μιας και ως αντιδήμαρχος πολιτισμού έκανα κάτι πράγματα και κατηγορήθηκα ότι έχω μικρή σχέση με τον πολιτισμό, μετά από πολλή περισυλλογή σκέφτηκα αντί απάντησης στους νεόκοπους φωστήρες να κάνω κι εγώ ένα παιχνιδάκι και να βάλω δια του διαδικτύου ένα αίνιγμα:

Τι ακριβώς είναι οι δύο εικόνες που λάμπουν στην οθόνη;

Ο διάλογος για τον έρμο τον πολιτισμό, όπως φυσικά και κάθε σοβαρός διάλογος για κάθε σοβαρό θέμα προϋποθέτει το αυτονόητο: Γνώση του αντικειμένου και ευπρέπεια στο λόγο, αλλιώς ευτελίζεται σε απλή μπουρδολογία κι ας διατυμπανίζεται σαν στόχος το καλό της πόλης και της δημοκρατίας αυτοπροσώπως.

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Aγαπητέ αντιδήμαρχε,
ίσως θα έπρεπε να μη μένουμε μόνο σε συγκεκριμένες εκφράσεις και μεμονωμένες λέξεις, αλλά ελέγχουμε όλο το νόημα ενός κειμένου. τουλάχιστον τούτη είναι η βασική προϋπόθεση ενός επιστήμονα.
Τώρα όσον αφορά τις ανέξοδες φλυαρίες δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Αν σας πήρε η ΜΠΑΛΑ έγινε επειδή είστε μέλος μιας διοίκησης που παρασάγγας απέχει από την πολιτιστική δημιουργία.
είναι ολοφάνερο ότι πολιτισμός δεν παράγεται στη Σταυρούπολη. Τουλάχιστον όχι πολιτισμός όπως ο γράφων μπουρδολόγος εννοεί. Πολιτισμός δεν είναι οι συναυλίες -ποιοτικών έστω καλλιτεχνών- αλλά η καλλιέργεια πολιτισμικών αρχών και δεξιοτήτων στα νέα παιδιά.
Δυστυχώς, η διοίκηση της οποίας είστε μέλος δεν έδειξε την πρέπουσα σημασία (βλ. απουσία πνευματικών κέντρων, απουσία επαγγελματιών από τη διοίκηση...)
Παράλληλα, πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι οι ερασιτεχνισμοί δεν μπορούν να κυριαρχούν. Όχι άλλο πια. Καλοί οι φιλότεχνοι -κι εγώ εκεί εντάσσομαι, παρά τα όσα ανέξοδα λέω- αλλά δεν μπορούν-μπορούμε να είμαστε και καλλιτεχνικοί διευθυντές... Είμαστε-Είστε πολιτικά πρόσωπα και μόνο τέτοια επιβάλλεται να γίνονται.
Δεν έκανα ποτέ βέβαια ανέξοδη κριτική. Ίσως αν θέλαμε θα μπορούσατε να μάθετε τις ευρύτερες αντιλήψεις μου, αλλά ποτέ δεν το επιχειρήσατε. Ούτε ιστοσελίδα δεν κάνατε. Καλός ή κακώς και το τεστ το περνάμε (βλ. ιστορικός) και έρευνα κοινωνιολογική κάναμε δις για την πόλη που ζούμε.
Όσν αφορά την ευπρέπεια, δε θέλω να το σχολιάσω γιατί θα φανώ πρικρόχολος -σε πολιτικό βέβαια επίπεδο. Εξάλλου μόνο πολιτικά μιλάω.

Ο ανέξοδος μπουρδολόγος